6.3 C
Skopje
3.12.2020 - 23:50

Ознака: Рамковен договор

Рамката што стана јамка

Во својата анализа по повод годишнината од рамковниот, „Нова Македонија“ се консултира со професори, дипломати, политички аналитичари и граѓански активисти за да дадат мислење...

Деветнаесет години од потпишувањето на Охридскиот рамковен договор

Денеска се одбележуваат 19 години од потпишувањето на Рамковниот договор со кој беше ставен крај на неколкумесечниот конфликт во земјава во 2001 година. Преговорите почнаа...

Осумнаесет години од Охридскиот рамковен договор

Пред 18 години на денешен ден е потпишан Охридскиот рамковен договор со кој се стави крај на конфликтот во 2001 година. Договорот кој беше потпишан...

Патриоти аматери и патриоти професионалци

Низ текот на годините на политичката сцена во Република Македонија продефилираа најразлични видови функционери, од кои сите до еден се претставуваа како патриоти и...

Распределени 760 админстративци според Рамковен

Околу 760 административци потпишале согласност за нивна распределба според Рамковниот договор, а за 160 процедурата е целосно завршена, соопшти денеска владиниот портпарол Мухамед Хоџа. На...

Заев: Потписниците требаше да присустуваат на одбележувањето на Рамковниот договор

Сите кои на некои начин беа вклучени во процесот на потпишување и натамошно имплементирање на Охридскиот рамковен договор требаше да пристуваат денеска на свеченото...

Седумнаесет години по потпишувањето на рамковниот договор

Со имплементацијата на Охридскиот договор беа направени повеќе уставни промени и донесени повеќе од 130 закони, законски измени и дополнувања, од кои најголемиот дел...

Бошњаковски: По државните институции се распределуваат 958 рамковни вработени

Вкупно 958 рамковни вработувања треба да бидат распределени по државните институции од кои 50 во МВР, 26 во Јавното обвинителство, 39 во УЈП, 11...

Деведесет отсто од вработените по Рамковен ќе бидат распределени во јавниот...

Деведесет проценти од вкупно 958 луѓе вработени по Рамковен договор, опфатени со првата фаза, веќе ги потпишале решенијата за прераспределба во државните институции. Од...