26.9 C
Skopje
17.7.2019 - 17:14

Ознака: радијација

Новиот саркофаг на Чернобил ќе штити од радијација во наредните 100...

Новиот саркофаг на атомската централа во Чернобил кој е поставен врз четвртиот оштетен реактор кој експлодираше во 1986 година, ќе штити од радијација во...

Зеленски потпиша декрет со кој го отвора пристапот до Чернобил

Претседателот на Украина, Владимир Зеленски, денеска потпиша декрет со кој се укинуваат претходните бројни забрани за посета на чернобилската „зона“ околу местото на катастрофалната...

Протече радијација од лабораторија со плутониум во Јапонија

Јапонската државна лабораторија за нуклеарно гориво во близина на Токио регистрираше истекување на радиоактивни материи во постројката што обработува плутониум, но работниците не биле...

Седум најрадиоактивни локации на планетата

Радијацијата може да биде многу опасна. Таа може да предизвика голем број на здравствени проблеми, а во доволно големи дози може да биде смртоносна. Постојат...