12.8 C
Skopje
18.2.2020 - 12:19

Ознака: Работодавци

Со субвенции ќе се задржуваат работниците

Кај работодавците постои голем интерес за мерките за субвенционирање на платите, затоа што се свесни дека обезбедувањето работници станува сѐ потешко, што би можело...

Работодавците да инвестираат во создавање стручен кадар

Сметам дека треба пазарно да гледаме и на ова прашање и да гo решаваме недостигот од стручен кадар ние самите, бизнис-заедницата треба сама да...

Работници и работодавци тешко се пронаоѓаат

Долготрајниот дисбаланс на пазарот на трудот веќе и директно се рефлектира врз економијата, поради што се поставува прашањето каде е грешката во системот: во...

Синдикатите против работодавците што бараат работна недела

Унијата на слободни синдикати очекува Уставниот суд на Црна Гора да ја отфрли иницијативата на Унијата на работодавци за оцена на уставноста на делот...

Потребни се реформи и кај работниците и кај работодавците

Работниците кои си одат од државата за да работат во друга земја таму се попродуктивни отколку во Македонија, а вештините кои ги поседуваат се...

Кога четвртокот би станал петок

Четиридневна работна недела, за која сѐ почесто се зборува низ Европа и светот, според работодавците во земјава, е идејата што би можела да се...

Тевдовски: Постои простор за корекција на минималната плата

Политиката на зголемување на платите е приоритет и нешто за што се бориме. Платите продолжуваат да растат и треба да се направат дискусии со...

Хрватските работодавци почнаа да вработуваат азиланти

Од 2012 година, со помош на државата, се вработиле само 19 азиланти и лица што уживаат некој друг облик на права за престој утврдени...

Субвенционирањето на минималецот води кон уравниловка

Многу работодавци признаваат дека главен проблем не им беше зголемувањето на минималната плата, туку притисокот за зголемување што тоа го направи кај другите плати,...

Фирмите тешко ги пополнуваат работните позиции

Работодавците во Бугарија се соочуваат со најголемиот недостиг од кадри од 2011 година, според истражувањето на компанијата за човечки ресурси „Менпауер груп“, во која...