23.5 C
Skopje
18.9.2019 - 16:23

Ознака: работници

Државата ќе ги плаќа придонесите во компаниите што ќе ги зголемат...

Секој работодавец што ќе ја зголеми платата на работниците во нето-износ од 25 отсто од просечната плата, од октомври ќе биде ослободен од плаќањето...

Пеколните жештини најпеколни за работниците на отворено

Иако температурите овој месец надминуваат 40 степени Целзиусови, сепак, честопати можат да се забележат работници на отворено и тоа во најтоплиот дел од денот....

Потребни се реформи и кај работниците и кај работодавците

Работниците кои си одат од државата за да работат во друга земја таму се попродуктивни отколку во Македонија, а вештините кои ги поседуваат се...

Денешните опери се занимаваат со работниците и со мигрантите

Има ли операта иднина? До кога ќе издржи оваа скапа театарска форма пред да издише, заедно со својот последен гледач во пустото гледалиште? Многумина лаици...

Работниците не се ни борат за надомест за прекувремена работа

Ако без оправдани причини работодавците не им ги обезбедат на работниците правата во согласност со законот и колективниот договор за исплата на прекувремените часови,...

Работниците на грчките траекти штрајкуваат, патниците не можат да стигнат до...

Грчките работници на траекти утрово почнаа штрајк поради кои илјадници туристи и патници не можат да дојдат до своите дестинации. Работниците најавија 24-часовен бојкот по...

Работниците од „Еурокомпозит“ бараат средба со премиерот Заев

Дел од работниците кои беа прогласени за технолошки вишок од прилепската наменска компанија „Еурокомпозит“, по попладневната средба во владата со вицепремиерот Кочо Анѓушев, побараа...

Работници нема ниту за лек

Во градот под Пелистер во овој момент најдефицитарни се келнерите, готвачите, браварите, возачите, таксистите, лимарите, водоинсталатерите, паркетарите, електричарите, продавачите... Иако кога пред десетина години го...

Компаниите се вклучуваат во производството на стручен кадар

Со фонд од 12 милиони евра во текот на 10 години ќе се доквалификуваат кадри за потребите на стопанството, а три компании веќе склучиле...

„Форд“ отпушта седум илјади вработени

Американската автомобилска компанија „Форд“ соопшти дека ќе затвори седум илјади работни места во администрацијата или околу 10 отсто од својата глобална работна сила со...