Ознака: работна сила

Додека ковид-19 ги затвора училиштата, децата се принудени да работат

Автори: Џефри Гетлман и Сухасини Раџ Њујорк тајмс Секое утро пред јавниот станбен блок „Девараџ Урс“ на периферијата на градот Тумакуру, мноштво деца излегуваат на улицата....

Германските бизнисмени против ограничување на приливот на работна сила од Западен...

Германските бизнисмени изразиле незадоволство од намерата на Владата да го ограничи приливот на работна сила од Западен Балкан на 25.000 годишно. Тие велат дека уредбата...

Работниците од Западен Балкан и понатаму ќе можат да одат во...

Германското правило за Западен Балкан за вработување треба да остане во сила до 2023 година, пишува „Дојче веле“ и наведува дека граѓаните на Србија,...

Британија ќе издава работни визи на работниците кои ќе остварат доволно...

Велика Британија ќе даде предност на висококвалификувани работници ширум светот во пост-брегзит имиграцискиот систем, соопшти владата, со намера да го запре потпирањето на „евтината...

Македонија против Германија за квалификувана работна сила

Најголемата европска економија од први март ги отвора вратите за работници надвор од ЕУ Германија има потреба од повеќе од еден милион квалификувани работници, а...

Дали гиг-економијата е иднината на работната сила?

Причината поради која изминатите години гиг-економијата е во фокусот, е тоа што технологијата толку многу ги намали пречките за влез на пазарот на трудот,...

Отворена вратата за евтина работна сила од Бангладеш, Украина…

Бројот на странските работници во една фирма не смее да биде поголем од една третина од вкупниот број вработени Хрватската влада повеќе нема да ги...

Само со реформи во образованието ќе се зачува работната сила

Додека ММФ го истакнува технолошкиот развој како едно од решенијата за проблемот со намалувањето на работоспособното население, домашните експерти велат дека во овдешните услови...

Хрватска е подготвена да увезе работници од Бангладеш

Хрватска е подготвена да увезе работници од Бангладеш, објави хрватската амбасада во Хан по средбата на амбасадорот на Бангадеш со хрватскиот заменик-минитер за труд,...

Недостиг од квалификувана работна сила

Напорите за унапредување на странските директни инвестиции треба да бидат придружени со одредени владини стимулации, но пристапот на Владата има за цел натамошно поврзување...