Ознака: работна недела

Хрватска се подготвува да воведе пократка работна недела

Хрватскиот министер за труд, Јосип Аладровиќ, не ја исклучува можноста земјата да воведе скратување на работната недела поради епидемијата на коронавирусот. Тој рече дека за...

Рипна продуктивноста со четиридневна работна недела на „Мајкрософт“

Компанијата „Мајкрософт“ тестираше четиридневна работна недела во своите канцеларии во Јапонија и откри дека работниците не само што биле посреќни туку и значително се...

Експериментот на „Мајкрософт“ за четиридневна работна недела ја зголеми продуктивноста

„Мајкрософт“ воведе пробна работа од само четири дена во неделата во Јапонија и резултатите беа неверојатни – продуктивноста скокнала за дури 40 отсто. Сè...

Данците најблизу до идејата на Ричард Брансон за работни часови

Властите на данскиот град Одшеред воведоа четиридневна работна недела за сите вработени во општинската администрација, во која се вработени околу 300 луѓе, за да...

Синдикатите против работодавците што бараат работна недела

Унијата на слободни синдикати очекува Уставниот суд на Црна Гора да ја отфрли иницијативата на Унијата на работодавци за оцена на уставноста на делот...

Кога четвртокот би станал петок

Четиридневна работна недела, за која сѐ почесто се зборува низ Европа и светот, според работодавците во земјава, е идејата што би можела да се...

Повеќе фирми во Британија воведоа четиридневна работна недела

Низа мали британски компании воведоа четиридневна работна недела за своите работници, како дел од сегашните идеи дека помалку работа може да донесе поголема продуктивност...