8 C
Skopje
17.11.2018 - 0:01

Ознака: работа

Компаниите доцнат со меѓународните стандарди за заштита при работа

За три години сите компании во светот треба да го заменат актуелниот стандард за заштита при работа ОХСАС 18001 со новиот, понапреден ИСО 45001....

Магистрираат и докторираат, но не можат да најдат работа

Невработените доктори на наука најчесто се доктори по социјални работи, по педагогија, по политички или економски науки, по филозофија како и доктори по филолошки...

Времето поминато во пат до работа да се брои во работниот...

Истражувачи од Универзитетот на западна Англија предлагаат времето што се минува на пат до работното место да влегува во работното време. Универзитетот извршил истражување во...

Исчезнуваат ли трајните работни места?

Можноста за наоѓање трајна работа се намалува. Уделот на привремени вработувања во Европската Унија се зголеми од 11 отсто во 2002 година на 13...

Опасноста и напорната работа во најтешките светски професии

Луѓето што вадат сулфур од вулканот Иџен во Индонезија, собирачите на јаглен во Индија, работниците кои бараат скапоцени камења во рудниците во Пакистан, собирачите...

Чекајќи го Коко

Во општеството (како и во природата), каде што сѐ настанува со причина и последица и секое нешто неизбежно води кон друго нешто, чекањето се...

Дополнителните три минути за ручек ја вознемирија Јапонија

Решеноста на Јапонија да воведе рамнотежа помеѓу работата и приватниот живот на тамошните граѓани е доведена во прашање откако одреден јавен службеник беше казнет...

Гасоводот ТАНАП официјално почнува со работа

Во јужниот гасен коридор се вложени 40 милијарди долари и со него ќе се носи каспискиот гас низ Азербејџан, Грузија, Турција, Грција, Албанија и...

Србите работат на сопствен електричен автомобил

Главниот дел за е-автомобилите се батериите и експертите во Србија токму овде ја гледаат шансата за поголемо вклучување во изработката на возилата на струја Инвестициите...

За два месеца 16 возачи доброволно заминуваат од ЈСП на работа...

Сѐ повеќе и повеќе Македонци заминуваат на работа во други земји, а Малта последниве две години стана интересна дестинација за сите многумина, кои можат...