Ознака: пчеларство

Преку 500 милиони пчели угинаа во Бразил за само три месеци

Повеќе од 500 милиони пчели умреле во Бразил во последните три месеци. Пчеларите од Рио Гранде пријавиле за масовното угинување на околу 400 милиони...

Николовски: Ги преземаме сите мерки за заштита на пчелите и развој...

Од оваа година за прв пат и земјава се вклучи во одбележување на Светскиот ден на пчелата. По тој повод, денеска министерот Љупчо Николовски...

Ниските температури нова опасност за пчеларите во земјава

Проблемите на пчеларите од летниот период продолжуваат и во текот на зимата, поготово ако има подолги периоди на екстремно висока влага или многу ниски...

Дивите мечки ги поштедија пчеларниците поради доволно храна во природата

За разлика од претходните неколку години кога природата беше многу сиромашна со храна, годинава родот на желадите, дивите јаболка, капините и шиповите беше многу...

Невообичаено топлото време катастрофално за пчеларството

Високите температури, невообичаени за овој период од годината, негативно влијаат врз земјоделството. Површинскиот слој на почвата нема доволно влага, сеидбата е отежната, а слабо...

Николовски: Посветени сме на развојот на пчеларството

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски, кој учествува на меѓународна министерска конференција во Словенија посветена на пчеларството, порача дека оваа гранка е...