Ознака: ПССЕ

Петер Баер e новиот известувач на ПССЕ за Косово

Комисијата на Парламентарното собрание на Советот на Европа (ПССЕ) го избра пратеникот во Бундестагот, Питер Баер, за известувач за ситуацијата во Косово. Во соопштението...

ПССЕ: Владата да им овозможи финансиска стабилност на медиумите

Најновата резолуција од Стразбур содржи нова задача упатена до нашата влада Во заклучоците на извештајот преточени во Резолуцијата 2304 на Парламентарното собрание на Советот на...

Вториот круг добро спроведен, но и натаму загрижуваат недоследностите

Вториот круг на претседателските избори во Северна Македонија беше мирен и добро спроведен, но сепак, и натаму загрижуваат недоследностите во законската рамка поврзани со...

Политичарите имаат морална одговорност за борба против говорот на омраза

Парламентарното собрание на Советот на Европа (ПССЕ) изрази загриженост во врска со почестата појава на говор на омраза што поттикнува ксенофобија, расна омраза, антисемитизам,...

Европа бара да престане сексизмот во парламентите

Парламентарното собрание на Советот на Европа повика да се донесат серија мерки за спречување на сексизмот и сексуално вознемирување во политиката, вклучително и во...

ПССЕ бара да им се гарантираат правата на лицата кои им...

Парламентарното собрание на Советот на Европа, го повтори својот повик до земјите-членки „да одговорат позитивно и да посветат посебно внимание” на потребите на лицата...

Слободата на медиумите е неопходен услов за демократски избори, смета ПССЕ

„Слободата на медиумите е неопходен услов за демократски избори, тие мора да бидат слободни за да ја информираат јавноста без политички или економски притисок...

ПССЕ: Граѓаните да се изјаснат на референдум, институциите да не опструираат

Во знакот на договорот за името помина дводневната посета на коизвестувачите на Парламенарното собрание на Советот на Европа (ПССЕ) на Македонија Лизе Кристоферсен од...

Итна седница на ПССЕ по извештајот за корупција

Парламентарното собрание на Советот на Европа одлучи денеска да одржи итна седница за извештајот на независни експерти за наводна корупција во тоа тело. Истрагата на...