Ознака: Прочка

За Прочка и за простувањето

Етнолозите и истражувачите на нашите верски празници и обичаи сметаат дека празникот Прочка или Велики поклади спаѓа меѓу најголемите христијански празници. Иако еден дел...

Ќе им простиме ли?

И покрај тоа што Прочка е ден за простување, барем на овој ден и барем на миг вреди да се замислиме и да се...

Откажан карневалот „Прочка 2020“

Жал ми е ова што се случи, што го откажуваме карневалот Прочка, иако бевме целосно подготвени за неговото одржување. Заштитата на граѓаните сепак ни...

Не треба да се чека Прочка за да им се прости...

проф. д-р Кирил Темков Луѓето во секојдневниот живот се сретнуваат со многу проблеми и нивното однесување не е секогаш во ред. Понекогаш тие не се...

Задушница, Прочка па Велигден

Свештениците на Македонската православна црква-Охридска архиепископија веќе неколку години апелираат верниците да ги напуштат суеверијата и обичаите, кои со години ги практикувале за овој...

Над илјада креации плод на детската инвентивност

За добрите резултати на учениците голем придонес имаат и наставниците што ѝ даваат поддршка на оваа манифестација, која ја негува традицијата, вели Марта Макеска, професорка по...

Човечки е да згрешиш, ама и да простиш!

проф. д-р Кирил Темков Луѓето во секојдневниот живот се сретнуваат со многу проблеми и нивното однесување не е секогаш во ред. Понекогаш тие не се...

Прочка – празник за проштевање и очистување од гревовите

Прочка претставува голем празник за македонскиот народ и со него се поврзани голем број обичаи и верувања. Очигледно е дека проштевањето е обичај востановен...

Прочка, зурли и тапани на Калето

Прочка, или Велики поклади, спаѓа меѓу најголемите христијански празници. Во еден свој дел празнувањето е поврзано и со паганските прославувања. Покрај тоа што овој...

Политичкото помирување меѓу реториката и реалноста

Ќе донесе ли Прочка сили за простување? Во суштина, колку политичарите го знаат значењето на зборовите помирување и простување? Постои ли реална основа за политичко...