Ознака: Проф. Звонимир Јанкулоски

Вредноста на животот: бесценет, а толку евтин

Многу патував. Живеев надвор. Никаде не видов таква негрижа за животот како кај нас. Животот во Македонија е вистинска авантура. Доживувањето е неповторливо. Ние...

Македонската агонија на политичките заблуди

Народот има право да знае дека на политичко ниво управувањето со мултиетничноста во една држава се движи помеѓу системите на федерација и конфедерација, бара...

Валкано: уметност на негативната политичка кампања

„Сигурен сум дека оваа изборна кампања ќе биде една од највалканите во историјата на земјата. Сигурен сум дека лажните вести и медиумската пропаганда ќе...

Медиокритетство или тивко умирање на државата

Медиокритетството како воспоставен систем присилува на просечност, како форма на самоодржување. Медиокритетството станува проблем кога се наоѓаме во систем што ни кажува дека мора...

Апокалиптично сценарио за високото образование

Се прашувам дали најавата на Анѓушев за затворање факултети ќе биде дел од политичката програма на владејачката партија на следните избори и како ќе...

Лицитирање на еднаквоста: 100 отсто еднаквост за сите во Македонија

Големите политички битки на современиот свет се водени околу одредени клучни зборови, од кои еден е „еднаквоста“. Заев го знае тоа. Но не знае...

Македонија во индуцирана кома на патот кон ЕУ

Мислам дека е време конечно да сфатиме дека новата методологија за проширување на Унијата што ја предлага Франција, како реформа во процесот на пристапување,...

Омразата како средство за политичка самодеградација

Да потсетам на зборовите на Ленин, дека омразата е „основа на секое социјалистичко и комунистичко движење“ и „децата треба да бидат научени да мразат,...

Време е за нов устав на „Република Северна Македонија“: премногу дивоградби...

Денес веќе не гледам причина зошто да не зачекориме храбро напред. Со вакви политичари визионери мора да напишеме нов устав на „Република Северна Македонија“....

Заветот на солзите

Само оние што не ги виделе болката, понижувањето, очајот и солзите на жртвите на комунизмот, не може да ја доловат длабочината на злото што...