Ознака: професии

Пандемијата создава нови професии, но и потреба од промени во образованието

Сѐ повеќе компании најавуваат дека ќе им дозволат на своите вработени да работат од дома во неопределен рок, но се споменуваат и потребите од...

Дрвосечачите, рибарите и пилотите ги имаат најопасните професии

Бирото за работничка статистика ги анализира податоците за бројката на починати работници на сто илјади вработени со полно работно време. Најизложени на ризик се...

Професии што во иднина ќе бидат најбарани

Австрискиот научник Рајнхолд Поп направи список на најпосакувани професии што ќе се бараат и им дава совети на младите луѓе да размислуваат во три...

Акутниот проблем прераснува во хроничен

Бизнис-заедницата алармира дека им недостига кадар од различни нивоа на образование и од различни професии, а решението за проблемот го гледаат во промена на...

Марш бре, демократијо, од професиите!

Покојниот Димитар Станковски, театарски режисер (со над 100 поставени претстави), за кого секој што го познаваше носи свежи сеќавања, имаше исклучителен морален пристап кон...

Втора сезона по ред скијачките заработија повеќе од скијачите

Во сезоната 2017/2018 сите, освен една, од првите 18 дами заработиле повеќе од исто пласираните мажи на ранг-листата за награди во алпското скијање Во време...