Ознака: промени

Омилената билка на Цезар исчезнала поради климатските промени

Растението силфион било толку вредно што Јулиј Цезар оставил повеќе од половина тон од ова растение во својата ризница. Меѓутоа, ова растение изумрело во...

Твитер ги забрани рекламите што ги оспоруваат климатските промени

Социјалната мрежа Твитер ги забрани рекламите што го промовираат оспорувањето на климатските промени. Овој потег на Твитер е насочен против рекламирање што ја заведува...

За енергетиката во Македонија – потребни се итни промени и...

Повод за да го напишам овој коментар се информациите што ги читам или гледам во некои јавни медиуми во врска со состојбите во енергетиката...

Козметика или следуваат суштински промени во работењето

Заменик на претседателот на владата задолжен за политики за добро владеење е името на новата позиција што беше востановена со неодамнешното изгласување на новиот...

Дали „Корбевакс“ може да промени сѐ

Докторите Елена Ботази и Питер Хотез, од медицинскиот колеџ „Бејлор“, изјавиле дека сакаат да му помогнат на светот со тоа што податоците за вакцината...

Се бараат измени во Законот за тутун

Денеска во општина Прилеп се организираше координативен состанок на кој стана збор за откупот на тутунот. На состанокот, чиј домаќин беше градоначалникот Борче Јовчески,...

Ноќните возови како алатка на ЕУ против загадувањето

Европската комисија се надева дека зголемувањето на бројот на ноќните железнички линии ќе придонесе за намалување на штетните јаглеродни емисии, пишуваат Џошуа Позанер и...

Ноевата арка со 151.000 експонати – одговор на климатските промени

Светот е сцена Музејот „Бојманс ван Беунинген“ во Ротердам е првиот музеј што е целосно отворен за јавноста и истовремено ги изложува сите свои уметнички...

Спортот станува „ранлив“ на климатските промени

Екстремните временски услови повеќе не се теоретски, туку тие прераснуваат во реален проблем, за што најдобро сведочат англиските второлигашки фудбалски клубови, пишува Филип Доукс...

Државите далеку од ветувањата за борбата против климатските промени

Кога станува збор за намалување на штетните емисии, некои држави поставуваат високи цели, но на долг рок не постигнуваат резултати, додека други отфрлаат големи...