20.7 C
Skopje
21.10.2019 - 12:26

Ознака: производство

Мајските дождови ќе го поскапат медот

Поради ниските температури растенијата не се медоносни, па пчелите не излегуваат од своите кошници и не се хранат, а доколку одгледувачите не ги прихрануваат...

Бугарија се подготвува да произведува автомобили

Како најголема предност за Бугарија се посочува тоа што таа е членка на Европската Унија, но најсериозен кандидат за добивање на фабриката на „Фолксваген“...

Соработката меѓу странските и домашните компании од зaедничка полза

Слабата технолошка развиеност, немањето стандардизација и сертификација, јазови во цената и производството, ограничен капацитет на производство, меките вештини и човечкиот капитал се главните причини...

Колкава е силата на прехранбената индустрија

Овој сектор е тесно поврзан со земјоделското производство во државата, доколку има на располагање доволно суровини со поволна цена, тој ќе се развива и...

Производството на мед може да биде голем извозен адут на земјава

Во време кога сѐ помалку млади луѓе му се посветуваат на земјоделството, младиот Михајло Размовски (25) размислува сосема поинаку и, како што вели самиот,...

„Ербас“ ќе го прекине производството на најголемиот авион во светот

Компанијата „Ербас“ ќе го прекине производството на моделот „А380“, со што ќе го повлече од светскиот пазар својот легендарен „суперџамбоџет“. Европскиот производител на авиони...

Нови мерки за финансиска поддршка на земјоделството

За одржување насади во јаболкопроизводството субвенциите годинава се зголемуваат од 33.000 на 41.000 денари по хектар, а за овоштарите што имаат од еден до...

ХЕЦ „Тиквеш“ лани со двојно поголемо производство

2018 година за подружницата ХЕЦ „Тиквеш“- Кавадарци која работи во рамките на АД „ЕЛЕМ“ е повеќе од успешна бидејќи се произведени 138.556.000 киловат час...

Долг е патот до економско заздравување

За да има Македонија повисок економски пораст, потребно е фокусот да остане на создавањето додадена вредност, што нашата држава како мала економија, која е...

Нисан го намалува производството во Кина поради помалата побарувачка

Јапонската компанија Нисан ќе произведе во Кина во следните месеци 30.000 возила помалку од планираното, поради намалената побарувачка на најголемиот светски пазар на автомобили,...