Ознака: производи

Како до поголем извоз на земјоделските производи?

Доколку македонските производители на свежо овошје и зеленчук успеат да се приспособат на новонастанатата состојба и понудат стабилно снабдување на стандардизирани и квалитетни свежи...

Македонската економија може и мора да се справи со овој предизвик!

СТАВ Појавата и ширењето на коронавирусот создадоа сериозни проблеми за светската економија. Проблемите се како на страната на понудата, така и на страната на побарувачката....

Тешко се извезуваат производи и услуги

Само пет отсто од македонските компании извезуваат. Притоа доминираат големите претпријатија. Кај малите и средните оваа бројка е уште помала, а мал е и...

Лиценцата за „Хуавеј“ продолжена за уште 90 дена

Американскиот министер за трговија, Вилбур Рос, изјави денеска дека американската влада ќе му ја продолжи привремената лиценца на „Хуавеј“ за уште 90 дена дозволувајќи...

Трошоците за живот пораснаа во јули

Државниот завод за статистика објави дека трошоците на живот во јули бележат раст од 0,8 отсто во однос на јули минатата година, а цените...

Србија со милионски загуби поради царините на Косово

За осум месеци Србија загубила 260 милиони евра поради царините што ги воведе Косово. Српскиот министер за трговија, Расим Љајиќ, изјави за „Новости“ дека за...

Недостиг или повлекување на производите?

Жителите на четирите општини на северот на Косово се соочуваат со недостиг од основни животни производи. Околу 400 сопственици на дуќани и на продавници...

Употребата на „македонски“ и „Македонија“ како географска ознака за производите

Загриженост на грчките политичари и производители особено од регионот на Солун, за судбината на производите произведени во нивната северна провинција со печатот “македонски”, доби...

Од загадена почва не виреат здрави земјоделски производи

Непреземањето мерки ќе овозможи загадувањето да напредува до онаа точка, кога почвата ќе стане причина за намалување на здравјето на населението, велат земјоделците Штетните хемикалии што...

Расте зависноста од увезена храна

Експертите укажуваат дека самиот карактер на земјоделското производство оневозможува да се произведува сѐ што бара пазарот, па нормално е одредени производи да доаѓаат од...