-9.2 C
Skopje
26.1.2022 - 6:13

Ознака: продуктивност

Поголем дел од жените и понатаму надвор од работните процеси

Укажувањата на експертите се дека со поголема вклученост на женската популација во редовните работни процеси ќе се подобрат и перформансите на севкупната економија Семејните обврски,...

Ниската продуктивност ги урива платите

Секој раст на платите што не е поддржан со раст на продуктивноста може да даде некаков резултат само на краток рок, а на долг...

Балканците со послабо образование и со половична продуктивност

Поради послабиот образовен и здравствен систем, младите лица од Западен Балкан можат да искористат половина од својот човечки продуктивен потенцијал. Во регионот најпродуктивни се...

Како се рефлектираат буџетарите и минималецот врз продуктивноста

Првите предупредувања пристигнаа од Светска банка, од каде што укажаа дека властите во земјава треба да внимаваат со зголемувањата на платите во јавниот сектор,...

„Фајнанс тинк“: Продуктивноста во администрацијата опадна за 13,3 отсто

Во последниот инфографик на Институтот за економски истражувања и политики е посочено дека споредено со 2011, во 2018 година вработувањата во јавниот сектор се...

Економскиот раст мора да се темели на продуктивност, а продуктивноста на...

Мора да се надмине проблемот со ниското ниво на иновативност и креативност, кои не се ни еден отсто од она што се постигнува во...

До зголемување на платите само преку зголемена продуктивност

Порастот на платите мора да го следи порастот на продуктивноста, затоа што во спротивно се намалува конкурентната способност на нашето стопанство и неговата способност...

Пораст на платите, само преку пораст на продуктивноста

Просторот за зголемување на минималната плата е речиси целосно искористен. Натамошни чекори во оваа насока сериозно би се одразиле на работењето на компаниите, а со...

Бренсон: Работата од дома ја зголемува продуктивноста

Милијардерот Ричард Бренсон, основач на технолошката компанија „Вирџин Груп“, на своите колеги им ја откри тајната за поголема продуктивност, но и задоволството на вработените,...

Четиридневната работна недела е попродуктивна

Голем број компании од целиот свет кои работната недела ја скратија на четири работни дена регистрираат многу поголема продуктивност на работниците, вработените се помотивирани...