Ознака: пријателство

„Оро без граници“- симбол на пријателството меѓу децата

Детскиот културен центар „Карпош“ од 19 до 22 септември, по 28-ми пат, го организира меѓународниот детски фолклорен фестивал „Оро без граници 2019 - симбол...

Фуснота за пријателството

Антиупатства за лична употреба Со годините, сѐ повеќе разбирам, сѐ повеќе сум свесен колку е скапоцено пријателството. Дрво на дрво се потпира, човек на човека,...

Се исуши дрвото што го симоблизира пријателство меѓу Трамп и Макрон

Дрвото на пријателство што го насадија американскиот и францускиот претседател Доналд Трамп и Емануел Макрон се исуши по една година откако беше насадено. Макрон му...

Заедно ги градевме успехот и пријателството!

Ние, учениците од скопското ООУ „Кузман Јосифовски–Питу“ сакаме да го пренесеме нашето искуство како дел од хорот на ова училиште, сите чувства, сите успеси...

И со поезија се гради пријателство меѓу две земји

Неодамна Марија гостуваше и во Ќустендил, Бугарија, каде што ги претстави своите две поетски книги „Сентиментални отпечатоци на времето“ и „Солза“. Беше пречекана како...

Кога побрзо ќе патуваме до морињата во соседството?

Придобивките од изградбата на автопатиштата се огромни, но сепак процесот на нивното комплетирање се одвива бавно, поради што е неопходно граѓаните кои веќе ги...

Пријателството е украс на човековиот живот

проф. д-р Кирил Темков Кога старите народи и филозофи барале кое е најважното човечко суштество за возрасниот човек, тие кажувале дека тоа е пријателот. Секако,...

Емотивна приказна за пријателство меѓу човек и куче

„Кучешка авантура“ е ново филмско остварување што донесува трогателна приказна за пријателство меѓу човек и куче, кое на киноплатната ќе пристигне оваа пролет. - Некои...

Франција и Германија потпишаа нов договор за пријателство

Франција и Германија денеска потпишаа нов договор за пријателство. Тоа се случи во западниот германски град Ахен во денот кога се навршуваат 56 години...

Под мотото „Пријателство“ одбележан Светскиот ден на џудото

На овој голем ден за џудото сакам да им порачам на сите џудисти и нивните тренери: „Не поставувајте си граници! Колку повеќе сонувате и...