2.8 C
Skopje
22.1.2022 - 17:51

Ознака: природа

Хокни и Ван Гог: Како сликите со природа носат радост

На многу начини природата ги инспирира уметниците. Во март минатата година, додека светот се аклиматизираше на пандемијата, британскиот уметник Дејвид Хокни ја направи сликата...

Од природата учиме како да бидеме подобри!

Живиот свет околу нас во стиховите на Трајче Кацаров (13) Драги деца, во „Колибри“ секој вторник ја следите серијата „Живиот свет околу нас во стиховите...

Од природата учиме како да бидеме подобри!

Живиот свет околу нас во стиховите на Трајче Кацаров (12) Драги деца, во „Колибри“ секој вторник ја следите серијата „Живиот свет околу нас во стиховите...

Бомби, пушки, пиштоли… направени со 3Д-печатачи

Зачестените информации од светот дека во 3Д-печатачи се печатат разновидни форми на опасни оружја, треба да го подигнат алармот кај властите во правец на...

Од природата учиме како да бидеме подобри!

Живиот свет околу нас во стиховите на Трајче Кацаров (9) Драги деца, во „Колибри“ секој вторник ја следите серијата „Живиот свет околу нас во стиховите...

Лоши вести за природата: атмосферата е наелектризирана

Глобалното затоплување доведува до зголемен број невремиња и грмежи - тие се појавуваат и онаму каде што порано никогаш ги немало. Ова е лоша...

Светските лидери да донесат нов договор за природата

Глобалната стапка на губење на природата во последните 50 години е од невиден размер во човечката историја и претставува закана за човечките животи и...

Природата не се шегува, езерото Козјак најпразно досега

Зимата речиси без снег и малобројните врнежи од дожд во последните дванаесетина месеци речиси целосно ги пресушија водотеците во кичевско-бродскиот регион. Тоа е најзабележливо...

Кој ја сака природата да си го собира и ѓубрето што...

Сликите со ѓубре во градот и во околината може да се видат сѐ почесто. Несовесни посетители ги загадуваат излетничките места околу Скопје. Ниту Водно...

Со Маркови кули ќе се управува како со споменик на културата...

Со документите што ќе бидат донесени утре, целосно се регулира заштитата што ќе трае десет години. Вредностите што се констатирани и валоризирани на Маркови...