32.8 C
Skopje
31.7.2021 - 11:50

Ознака: природата

Пандемијата ја загрозува природата

Заострените хигиенски мерки и сѐ поголемото нарачување храна резултираа со поголема потрошувачка на пластиката глобално. Еколозите предупредуваат дека пластичните ќеси повторно засилено се во...

Од природата учиме како да бидеме подобри!

Живиот свет околу нас во стиховите на Трајче Кацаров (17) Драги деца, во „Колибри“ секој вторник ја следите серијата „Живиот свет околу нас во стиховите...

Од природата учиме како да бидеме подобри!

Драги деца, во „Колибри“ секој вторник ја следите серијата „Живиот свет околу нас во стиховите на Трајче Кацаров“. Бидејќи писателите секогаш бараат инспирација во своето...

Уметници од Берлин ја истражуваат врската меѓу природата и спомениците

Во организација на „Локомотива“ - центарот за нови иницијативи во уметноста и културата, до 11 јули во земјава ќе се одвива истражувањето „Тивко трио“,...

Погледот насочен кон самоодржливост и живот во склад со природата

Промената не е лесна и слободата има цена. Патот и предизвиците создаваат плускавци и отпор, тоа, пак, прави да се чувствувате живо и да...

Природата го возвраќа ударот како бумеранг

Колку повеќе ја загадуваме планетата Земја, толку пожесток ќе биде нејзиниот одговор, создавајќи мутации и болести со кои човекот тешко ќе се справува. На...

Од природата учиме како да бидеме подобри!

Живиот свет околу нас во стиховите на Трајче Кацаров (4) Драги деца, во „Колибри“ секој вторник ќе ја следите серијата „Живиот свет околу нас во...

Тројна победа за човештвото, природата и климата

Минатиот ноември се случи нешто невообичаено во средината на јужниот дел на Атлантски Океан. Малиот архипелаг Тристан да Куња, кој е британска прекуокеанска територија,...

Урбанизмот и градежништвото во соживот со природата

Дали и колку е можно да се заштити околината во која се гради и колку е важно секој проект да биде еколошки конципиран, почнувајќи...

Природата и општеството во коалиција со коронавирусот

Толеранцијата кај граѓаните станува сѐ помала, а сѐ почесто се рефлектираат состојби на индивидуална агресија, која тие ја искажуваат на социјалните мрежи. Корона-кризата трае...