4.1 C
Skopje
29.2.2020 - 11:30

Ознака: приказни

Астронаути од вселената читаат приказни за добра ноќ

Благодарение на програмата „Време за приказна од вселената“, која пред неколку години ја почна непрофитната организација „Глобал спејс еџукејшн фаундејшн“, децата може да слушаат...

Приказни за инструментите во ОУ „Рајко Жинзифов“

Во ООУ „Рајко Жинзифов“, во Кисела Вода, во организација на здружението на музички педагози „Полихимниа“, минатата недела се одржа едукативен час по музичко образование. На...

Црногорското музејско стакло раскажува приказни

Во Музејот на градот Скопје во тек е изложбата „Допир на огнот“, која говори за големината и убавината на еден од најважните човекови пронајдоци Стаклото...

Имаме женски филм, со женски ликови и приказни, што тука е...

Во чест на филмот „Втора шанса“ на режисерката Марија Џиџева, што го отвори 22-то издание на „Скопје филм фестивал“ во Младинскиот културен центар се...

Зошто луѓето раскажуваат приказни за духови на Божиќ?

Божиќните приказни за духови се традиција, која оди поназад дури и од божиќните песни Ибанезер Круџ не е првиот фиктивен лик што гледал духови за...

Неверојатни но вистинити приказни

Еден запис вели дека на просторот на „Идадија“ пред повеќе години е најден дел на мермерен олтар од средновековна црква. Зар е можно тоа?...

Ги имаме најдобрите приказни за 2018 година

По двонеделно разгледување и препрочитување на пристигнатите над 200 ракописи на годинашниот Конкурс за краток расказ на „Нова Македонија“, членовите на комисијата во состав:...

Две инсајдерски референдумски приказни

Пред почетокот на последната референдумска недела, хипотетички, на терен и меѓу членствата на политичките партии во игра се најразлични опции, од тоа вмровци да...

Нераскажани приказни од скопскиот земјотрес

Многумина пишувале и истражувале за скопскиот земјотрес, а Владимир Плавевски, авторот на романот „Земјотрес 5.17“, посветен на катастрофата за „Нова Македонија“, ја раскажува својата...

„Летни приказни“ во „Или-или“

Традиционално, на почетокот на летото, од денеска до 1 септември, во книжарницата „Или-или“ ќе се случуваат „Летните приказни“ по десетти, јубилеен пат. Во овие...