4.2 C
Skopje
23.2.2020 - 23:30

Ознака: приказна

Приказна за Бред Пит, Борис Ничов и ресенско Подмочани

По распуштањето на Собранието и пред претстојните избори за негови нови пратеници, ред е за едно мало пишувачко интермецо, како понуден одмор од бурната,...

Ансамбл што ја раскажува приказната за радоста и болката на Македонецот

„Танец“ има поставено високи стандарди за негување и обработка на македонската песна, игра и свирка, уште во 1949 година и нив ревносно ги почитува...

Секоја добра приказна е автобиографска

Џим Шеридан, ирски сценарист и режисер Сакам да направам филм за брат ми, кој почина на десет години, падна по скали. Кога требаше да го...

Вистината од бунарот

Бледа, гола жена, излегува од бунарот. Се тетерави кон набљудувачот, а нејзината уста е отворена во израз на гнев или крик. Во десната рака...

За коњот молња од Коњаре и за една Невена

Во „Колибри“, како подарок за сите деца, ексклузивно ја објавуваме серијата „За секоја буква приказна“ во 31 продолжение, на писателот Владо Димовски. Приказните се...

Каде одовде?

Без неа (надежта), револуциите (во наводници или без нив), не се можни. Како и без одлична организација. Револуциите, имено, не се случуваат, а се...

За Илија од селото Илино и за змејот Игон

Во „Колибри“, како подарок за сите деца, ексклузивно ја објавуваме серијата „За секоја буква приказна“ во 31 продолжение, на писателот Владо Димовски. Приказните се...

Нашата приказна

Не би знаел со сигурност да речам - дали оваа наша приказна ја губиме или таа нè губи нас, но знам дека во стварноста,...

За Ацо, за Алексо и за книжното авионче

Од денеска, ексклузивно во „Колибри“, почнуваме со објавување на серијата „За секоја буква приказна“ во 31 продолжение, на писателот Владо Димовски. Приказните се дел...

Една поинаква приказна за волкот и за лисицата

Ах, таа лисица!... Не дека не е лична, не дека не е итра, не дека не е... Но, мора да признаете дека многу ја...