Ознака: Преспа

Преспанското крајбрежје полно, потребни се сместувачки капацитети

Преспанското крајбрежје и оваа туристичка сезона има максимална посетеност. Туристичките капацитети иако во мал број исполнети се до последното легло. Градоначалникот на општина Ресен Живко...

Ципрас: Зоран, го знаеш регионот на Преспа? (видео)

Делови од телефонскиот разговор меѓу двајцата премиери од денот кога беше постигнато решението меѓу Македонија и Грција, инсерти од Преспа од потпишувањето на Договорот...

Зошто Преспанскиот договор не е ниту преспански ниту договор

Чудно што спогодбата ниедно официјално лице, дури ниту еден медиум не ја нарекува или не се осмелува да ја нарече македонско-грчка или грчко-македонска спогодба....

Со манифестацијата „Иванка“ во Преспа одбележано раѓањето на св. Јован Крстител

Во организација на Домот на културата „Драги Тозија“ во Ресен денеска по шести пат симболично се одбележува Денот на раѓањето на Свети Јован Кристител...

Ципрас: Договорот од Преспа дава нова перспектива за целиот регион

Пред една година можеби беше незамисливо дека ќе се постигне, но сега историскиот Договор од Преспа е факт и дава нова перспектива за регионот,...

Каменос: Ратификацијата на Договорот од Преспа со 180 пратеници, со референдум...

Грчкиот народ треба да одлучи за Договорот од Преспа, преку избори или референдум, во случај да не се ратификува со 180 пратеници во Парламентот,...

Грчкиот уставен суд доби барање за поништување на договорот од Преспа

Барање за поништување на Договорот од Преспа и барање за поништување на писмата од Грција до НАТО и ЕУ, испратија до Уставниот суд на...

Преспа повторно влезе во големата историја

Имала Преспа славни моменти и славни личности во својата историја. Ако се направи некаква ретроспектива, ќе се види дека тие имале големо значење во...

Луѓе и(ли) глувци

Овие денови се будам со мислата дека слободата е слобода да се каже дека два плус два е еднакво на четири. Оние што ја...

Село Нивици, Егејска Македонија

Селото Нивици, Преспанско, Егејска Македонија, е дел од општината Преспа, во Леринскиот округ во Грција. На последниот попис од 2011 година, селото имало 83...