Ознака: Преспа

Потонати во изговори и во импровизации

За тоа кои се причините за давењето на младото момче во Преспанско Езеро последниот збор ќе треба да го дадат надлежните истражни органи. Но...

Мајката природа ѝ подарила на Преспа богатство убавини

Излезе книгата „Преспанска разгледница“ од Славе Катин Во делото „Преспанска разгледница“ Славе Катин пишува за Преспа како за значаен дел на Македонија, за Македонците од...

Во колекцијата на МСУ дела на уметникот од Капри

Македонскиот сценограф Крсте Џидров-Џиби донираше серија концептуални дела од циклусот „Белешки“ на неодамна починатиот уметник Симон Узуновски (1949 - 2018). - Симе беше еден од...

Ако го снема езерото, ќе исчезне и животот – не само...

Поттикнати од зачестените алармирања за критичното езерско ниво и сведоштвата на локалните жители, „Нова Македонија“ деновиве престојуваше на местото на настанот, за директно од...

Иродовата гозба во Ерусалим и во Преспа (4)

Или танцот на Саломе со пресечената глава на Јован Крстител и на Македонците Беше испразнет огнот од огнот, и пепелта загосподари со сè што има...

Иродовата гозба во Ерусалим и во Преспа (3)

Или танцот на Саломе со пресечената глава на Јован Крстител и на Македонците Тоа е замислата, катастрофата, колосалното убиство на племето што сеело Светлина, а...

Иродовата гозба во Ерусалим и во Преспа (2)

Или танцот на Саломе со пресечената глава на Јован Крстител и на Македонците Во тој темен делириум во Eрусалим во кој стрелките на часовникот го...

Царовска: Без Договорот од Преспа нема економски развој, туку сиромаштија

Христијан Мицкоски и ВМРО-ДПМНЕ продолжуваат да ја замајуваат јавноста заговарајќи укинување, поништување или ревидирање на Договорот од Преспа. Најновото замајување е од техничката министерка...

Иродовата гозба во Ерусалим и во Преспа (1)

(Или танцот на Саломе со пресечената глава На Јован Крстител и на Македонците) Кога дојде Марија кај Елисавета, која беше трудна, тој што го носеше...

Стапот го изедовме, морковите ни се сервираат во изобилство

Неизвесноста околу тоа што ќе следува по историското „не“ на Париз за Скопје, особено кога станува збор за спроведување на договорот од Преспа, ги...