Ознака: Преспанско Езеро

Сè уште трае потрагата по момчето кое исчезна во Преспанското Езеро

Повеќе од 20 часа се трага по момчето кое вчера исчезна во Преспанското Езеро. Како што информираа од полицијата, станува збор за 16-годишно момче од...

Спречен незаконски риболов во Охридското и Преспанското Езеро

Полициски службеници од Полициската станица за граничен премин и граничен надзор Стење, во водите на Преспанското езеро во село Штрбово и во село Наколец,...

Вресок за спас на Преспанско Езеро

На самиот почеток на моево размислување, во врска со насловов, морам да речам дека мене ми е непријатно да расправам за теми за кои...

Се преземаат активности за заштита на Преспанското Езеро

Министерството за животна средина и просторно планирање ќе ја интензивира прекуграничната соработка со Албанија и Грција, користејќи ги сите расположиви дипломатски канали за реализација...

Мистеријата на шупливиот Завир

Репортерска екипа на „Нова Македонија“ истражува што го голта Преспанско Езеро (3) Потребен е и одговорен и сериозен пристап на институциите од сите три земји...

Голема вода исчезнува под Галичица

Репортерска екипа на „Нова Македонија“ истражува што го голта Преспанско Езеро (2) Циклична појава, човечки фактор или, пак, нешто трето ги празни водите на Преспанско...

Климата и човекот како да се здружија против Преспанско Езеро

Ако човекот не може да влијае врз хидролошките состојби, тогаш може да внимава барем на сопствените постапки, за да не го загрозува и она...

Граѓаните со петиција бараат спас за Преспанското Езеро

Граѓаните бараат спас за Преспанското Езеро преку онлајн-петиција, која до објавувањето на веста имаше повеќе од 1.200 потписници. Повод за петицијата со назив „Да го...

Исчезнува Преспанско Езеро

Зимите без снег, недостигот од дожд во текот на пролетта и есента и високите летни температури последниве десетина години значително ги намалија водотеците, поради...

Над 6.000 пеликани дел од пејзажот на Преспа

" order_by="sortorder" order_direction="ASC" returns="included" maximum_entity_count="500"] #РаскажиНиЗаМакедонија ПАРК НА ПРИРОДАТА ЕЗЕРАНИ Кадроглавиот пеликан е најзначајната и најатрактивна птица на Преспа. Популацијата на оваа птица од година на година...