Ознака: Преспански договор

Димитров: Преспанскиот договор ги острани пречките со Грција и го отвори...

Преспа отстрани пречка во нашите односи со Грција, но истовремено изгради и мост кон ЕУ интеграцијата на нашата земја. Со Преспанскиот Договор постигнавме нешто...

Емоциите на кантар – чии се побитни, македонските или грчките?

ПРЕСПАНСКИОТ ДОГОВОР НИЗ ПРИЗМАТА НА ЧУВСТВАТА Преспанскиот договор, со сите свои противречености и контроверзии, сепак во себе нема вградено член за мерење на емоциите што...

Амбасадорот Јанакакис прозборе македонски

Канцеларијата за врски на Република Грција во нашата земја, која во согласност со Преспанскиот договор наскоро треба да прерасне во амбасада, вчера го одбележа...

МАНУ останува, но само како акроним

МАКЕДОНСКАТА АКАДЕМИЈА НА НАУКИТЕ И УМЕТНОСТИТЕ, СЕПАК, СО НОВО ИМЕ Ниту Македонската академија на науките и уметностите, како врвна национална научна институција, не можеше да...

Дали Преспанскиот договор е демократски начин за решавање на проблем?

Рускиот амбасадор при Европската Унија, Владимир Чизов, се осврна на Преспанскиот договор во интервју за грчкиот весник „Катимерини“, за време на економскиот форум што...

Преспанскиот договор го стивнува грчкиот воен марш „Славна Македонија“

Грчкиот генерал Михалис Костаракос изрази негодување поради наводните притисоци со кои се соочуваат изведувачите на маршот „Славна Македонија“ во Грција, за што ги обвинува...

Брендот „Македонија“ не им дава мир на грчките бизниси

Грчките компании се обидуваат да го заштитат терминот „Македонија“ што се појавува во брендовите на 182 грчки бизниси (над четири илјади грчки компании го...

Како Балканот реши балкански проблем

Спорот за името Македонија се влечеше безмалку три децении, станувајќи еден од најдолготрајните спорови од овој вид во блиската историја. За неупатениот набљудувач, можеби...

Папас: Преспанскиот договор ќе се спроведува според предвидените рокови

Преспанскиот договор е доста детален и спроведувањето ќе се случува со предвидените временски рокови, рече денеска грчкиот министер за дигитални политики и телекомуникации Никос...

Најчесто поставувани прашања во Македонија и во Грција за Преспанскиот договор

Ратификацијата на Преспанскиот договор отвори ново поглавје за Република Македонија и за Република Грција. Многу прашања се отворија пред, но и по потпишувањето на...