Ознака: прв

Прв пик на драфтот и пуј пике не важи

Се јавувам од една невозможна земја. Известување број 14062020. Пронајдов необичен документ, кој го испраќам за декодирање. Прилега на анкетен лист сочинет од некоја НВО, но...

Помлад маж е првиот заболен од коронавирус

Во Хрватска е потврден првиот случај на заболен пациент со коронавирус. Станува збор за помлад маж, кој се наоѓа на клиниката за инфективни болести...

Мавзолејот на првиот кинески цар

Мавзолејот на првиот кинески цар е поголем од Големата пирамида во Египет. Гледан од далеку, личи на рид обраснат со вегетација. Се верува дека...

Георги Старделов – првиот македонски хуманист

Повторно некој божествен виор го донесе Старделов во Охрид. Тој толку жестоко се бореше за хуманизмот на нашето време, ги употреби сите свои таленти...

Во тек е изградбата на првиот дино-парк во Скопје

„Нешто се крчка во Скопје Зоо? Секојдневно се работи на изградбата на првиот македонски дино-парк, каде што посетителите ќе имаат можност да видат како...

На првиот детски фестивал „Мелодија“ сите се победници!

Детскиот музички фестивал „Мелодија“, кој во саботата се одржа во големата сала од Центарот за култура во Кичево, во целост го оправда своето постоење...

Прв Македонец во „Куќата на славните“

ТОМИ СТЕФАНОВСКИ (1) Резултатите постигнати во маратонското пливање му обезбедија место меѓу најславните светски спортисти. Томи Стефановски во четиридецениското занимавање со пливањето беше победник во...

Првиот кубански Ромео во филмот „Јули“

Вистинска приказна за познатата балетска ѕвезда Карлос Акоста, чија танчарска кариера забележеа фасцинантен успех, се најде на големото платно во светските кина од 25...

„Кабирија“ е првиот нем филм што има оригинална филмска музика

Марио Маријани и Марко Пешетели, италијански пијанисти и професори По повод прикажувањето на филмот „Кабирија“, класика на италијанската нема кинематографија, придружуван во живо на пијано...

Алкалоид е прв фаворит на ЕКК

Боите на европскиот првак од 2016 година на ЕКК годинава ќе ги бранат по двајца шахисти од Македонија (Недев, Панчевски) и од Русија (Инаркиев,...