Ознака: Прва светска војна

Пронајдена артилериска граната близу Битола

Во атарот на битолското село Крклино, на парцела лоцирана на локалниот пат помеѓу село Крклино и село Горно Оризари, вчера била пронајдена артилериска граната,...

Помирувањето е основата на обединета Европа

Денеска по стоти пат го одбележуваме крајот на Првата светска војна. За време на овие смртоносни битки речиси 10 милиони луѓе се соочија со...

Сто години од крајот на Првата светска војна

Денеска се одбележува 100 години од завршувањето на Првата светска војна, а централната манифестација ќе биде одржана во Париз со присуство на повеќе од...

Меморијален комплекс кој сведочи за победите и страдањата на Француските и...

Со низа свечености денеска на Француските гробишта во Битола беше отворен Меморијалниот комплекс за жртвите од Првата светска војна, кои ги загубија животите на...

Граната од Првата светска војна пронајдена во Штип

Рачна граната, што потекнува од Првата светска војна била пронајдена вчера во местото викано „Горни Чурулин“ (Попова Чешма) во Штип. Како што соопшти МВР, настанот...