Ознака: првачиња

Првачињата ќе учат по нова наставна програма

На предлог на Бирото за развој на образованието, во петокот Министерството за образование и наука ги усвои новите наставни програми за прво одделение, како...

Зелена оаза за првачињата од ОУ „Св. Климент Охридски“ во Драчево

Основното училиште „Св. Климент Охридски“ од Драчево, во близината на Скопје, има долга традиција на негување зелен и расцветан училиштен двор, со што и...

Еднократна парична помош за првачињата и за средношколците

Берово Еднократна парична помош по 2.000 денари годинава ќе добијат првачињата што во учебната 2020/2021 година ќе се запишат во двете основни училишта ООУ „Дедо...

Училиштата очекуваат 912 првачиња

Прилеп Според протоколи, кои ги објавија основните училишта: паузи меѓу разговорите при уписот на првачињата, а потоа и задолжителна дезинфекција, со едукативни информативни материјали за...

Супер дружење на првачињата со Ивце Пивце во Рамстор Мол

Сакаме школо. Сакаме повеќе лектири. Давајте домашни - Не се издржува веќе!!! Секој ден математика. Секој ден за ужинка – Грашок и боранија, беа...

За едни учебната година започна, за други не

Најреволтирани беа родителите на првачињата, кои коментираа дека не е во ред што со штрајкот им се скратува радоста на првачињата на првиот училиштен...

Каде исчезнаа близу 1.500 првачиња

Oд вкупниот број родени деца во 2012 година, дури 1.483 деца не се запишале како првачиња во 2018 година. Каде се овие деца? Дали...

Еднократна парична помош за првачиња

Општина Аеродром и оваа година доделува еднократна парична помош на семејствата со прваче во висина од 3.500 денари. Целта на овој проект е да...

Рефлектирачки приврзоци за побезбедни првачиња

„Јас внимавам“ е мотото на кампањата за поголема безбедност во сообраќајот, во која рефлектирачки приврзоци ќе добијат 6.452 првачиња. Овие приврзоци се донација за...

Целиот регион со помалку првачиња

Во целиот регион на Западен Балкан на првиот ден од новата учебна година се забележува намалување на бројот на деца во основното образование, со...