Ознака: празник

Иницијатива: Македонија да го слави 9 Мај како државен празник

Македонија со неколку настани го одбележи 9 Мај, Денот на победата над фашизмот и Денот на Европа, потврдувајќи дека во клучните моменти застанала на...

Манастирот „Свети Ѓорѓија Победоносец“ во Кнежино го одбележа патрониот празник

Со вечерна богослужба што ја одслужи Митрополитот Дебарско-Кичевски Господин Тимотеј и поголем број свештеници од Охрид и од Кичевското архиерејско намесништво и со утрена...

Во манастирот „Пресвета Богородица Пречиста“ одбележан празникот Источен петок (Балаклија)

За празникот Источен петок (Балаклија), празник во чест на истоимениот извор на Богородица во Цариград, се одаде почит на црковните извори на Господинец, во...

Сказна за Велигден

Од творештвото на писателката Славка Манева Некогаш, многу одамна, се договориле самовилите и џуџињата од Самовилската Шума секоја пролет заеднички да го празнуваат најголемиот и...

И покрај многуте премрежиња, да манифестираме достоинство, самопочит и високи морални...

Денес, многу повеќе од некогаш, токму критериумот достоинство е тој што ни овозможува да одлучиме за исправноста на идеите, ставовите или мислењата, кои може,...

Со вино за Свети Трифун или со љубов за Свети Валентин,...

Во последните две децении Свети Валентин, како празник на љубовта и заљубените, масовно се одбележува и кај нас. И некои ќе кажат се е...

Божиќ – празникот на радоста што обединува

Христовото раѓање или Божиќ е еден од само трите празници, во кои православната црква го одбележува раѓањето. Заедно со раѓањето на спасителот Исус, црквата...

Бадник – празник кога семејството и домот се црква

Бадник значи будност. Зборот Бадник доаѓа од старомакедонскиот збор Б’дник, Будник, што значи: Бдеење, Будност, неспиење во ноќта спроти Божиќ. Будни заради очекувањето на...

Секое второ семејство го слави Свети Никола – како култот кон...

Овој светец имал многу возбудлива животна приказна, која со векови ги фасцинира христијаните Свети Никола е најпразнуваниот светец и е еден од празниците што македонските...

Каде се образовал Свети Климент Охридски – науката сѐ уште трага

За да може да образова над 3.500 ученици низ неговиот Светиклиментов Универзитет, тој морал да биде човек со големо образование Веќе 14 години на 8...