Ознака: право

Сите имаме еднакво право да бидеме прости

Бесконечен процес на израмнување на различното. Тоа е една од дефинициите на поезијата. Метафората служи различното да стане исто: за „брз“ може да се...

Владата ќе набавува софтвер за кодификација на правото

Владата на Република Северна Македонија ја разгледа и усвои Информацијата за отпочнување на процес на Кодификација на правото во Република Северна Македонија и го...

В среда немаме право на грешка

Безбедноста и заштитата на јавното здравје несомнено треба да бидат приоритет број еден на овие избори, заедно со кредибилноста и  инклузивноста на изборниот процес. На...

Силјановска: Мора да почнеме од право и правда, а тоа од...

Гордана Силјановска-Давкова, носител на листата на кандидати за пратеници во ИЕ 1 на коалицијата предводена од ВМРО-ДПМНЕ, денеска посочи дека правото и правдата се...

Кој има примат – европското или националното право?

На 5 мај, германскиот Федерален уставен суд пресуди дека Владата и парламентот на земјата го прекршиле Уставот со тоа што не успеале соодветно да...

„Снајперот“ од социјалните мрежи нишани право на гласачите

Според објавите на некои од партиите на социјалните мрежи, тие веќе подготвуваат и тимови, но и стратегија за освојување на гласачите за претстојните избори...

Со правото и со економијата ќе започнуваат и ќе завршуваат преговорите

Во контекст на актуелните случувања, „Дојче веле“ и „Фајненшл тајмс“, речиси симултано, вчера објавија информации дека имале ексклузивен увид на документот на ЕУ поврзан...

Што е постаро – правото на протест или правото на слободно...

Пред извесно време, Владата подготви предлог-закон со кој сакаше да го ограничи правото на протест преку зголемување на минималната бројка на граѓани што може...

Консензуална девијација: кога владеењето на политиката е над владеењето на правото

Замислете да немавме вакви политичари при потпишувањето на Охридскиот рамковен договор, па за новата територијална поделба, Бадинтеровото мнозинство, амнестијата на хашките случаи, законот за...

Дали се во право младите климатски активисти?

Климатските активисти се во право што работат на кревањето на заедничката свест за потребата за подобри начини за создавање и трошење енергија. Но уште...