-6.2 C
Skopje
25.1.2022 - 12:07

Ознака: право

Новак Ѓоковиќ и неговото право

На дело се покажа она што целиот Балкан, но и целиот слободољубив свет го сонува - неприкосновени човекови права и слободи, владеење на правото,...

Ако размислам здраво – брат ми има право

Во „Колибри“ објавуваме делови од книгата „Од дневникот на Васко Пикаско и Зорка Сештозборка“ на познатиот македонски писател за деца Киро Донев. И ова...

Аргументите на силата ја убиваат силата на аргументите на меѓународното право

За голема жал, во светот изминативе декади меѓународното право често беше заобиколувано, а во низа ситуации и флагрантно прекршувано. Поновата историја сведочи дека во...

Слалом низ принципите на меѓународното право

Договорите што државата ги ратификувала во својот парламент ѝ наметнуваат обврска на секоја власт во иднина да го почитува потпишаното, оти во спротивно го...

ЕУ да означи крај за игнорирањето на македонското малцинство во Бугарија

Бугарската политика на игнорирање на македонското малцинство во таа земја, како и неспроведувањето на 17-те пресуди на Европскиот суд за човекови права во корист...

Кој го окупира меѓународното право на Балканот

Според Хаг, операцијата на НАТО би се извела со користење на малите европски воени сили, попознати како ЕУФОР, кои сега треба да се засилат...

Во кампањите се прегази и понижи меѓународното право

Кои се главните кандидати за влез во бугарското собрание и како гледаат на македонското прашање Претстојните парламентарни избори во Бугарија ќе бидат уште еден испит за...

Правото на самоидентификување е апсолутно!

Она што претходно го направи Грција, поврзано со промената на нашето уставно име, а сега продолжува да го прави Бугарија, со негирањето на македонскиот...

Малцинствата немаат право на сецесија

Разликата меѓу мнозинството и малцинството во која било држава е во правото на отцепување. Тоа особено важи во унитарните држави, каде што не е...

Владеењето на правото е вакцина против етнонационализмот

Пресудите за криминал и злосторства не се ниту граѓанска ниту етничка репресија Злосторства со тежина на геноцид и тероризам не може никако да се третираат...