Ознака: права

Железната лидерка и војската го бранат законот за национална безбедност

Лидерката на Хонгконг, Кери Лам, за време на прес-конференција изјави дека на другите земји „не им е местото“ да се мешаат во нивната територија,...

Пендаровски: Мораме да ги заштитиме работниците за да останат во татковината

Претседателот Стево Пендаровски денеска беше во посета на Сојузот на синдикати на Македонија. Во своето обраќање Пендаровски нагласи дека успешната економија и развојот на земјава...

Светски ден на детето – каде е Македонија?

Процесот на подигнување на нивото на заштита и информирањето на децата за нивните права не може и не треба да запре. Покрај градењето на...

Уапсени 16 лица поради сомневање дека се хомосексуалци

Полицијата во Уганда уапсила 16 лица под сомнение дека се хомосексуалци и дека се занимаваат со трговија со луѓе. Информацијата ја соопшти угандската организација Сексуално...

Ден на Ромите: Еднакви права и достоинствен живот за сите

Потребно е силно ангажирање од сите чинители за вистинска имплементација на Стратегијата за подобрување на состојбите на Ромите во државата. Еднакви права и достоинствен...

Ништо ново под сонцето

Отсега личната идентификација „Македонец/Македонка“ има иста тежина како да се идентификувате со Марсовец или јети. Всушност, од овој момент секое споменување на Република Македонија...

Синдикатот сака да ги следи претставките за кршење на работничките права

Независниот синдикат на градежни работници, инженери и трговци во градежништвото (НСГРИТ) бара да го следи постапувањето по претставките за кршење на работничките права затоа...

Заев: Ги изедначивме правата и обврските на сите граѓани во државата

Ги изедначивме правата и обврските на сите граѓани во државата. Граѓаните не ги делиме на албанско, ромско, македонско, турско, влашко, бошњачко или кое било...

Загрижувачка состојбата со правата на жените

Без рамноправноста на жените, државите од Западен Балкан не можат да влезат во Европската Унија, затоа што половата рамноправност е една од темелните европски...