Ознака: портрет

Портрет на царицата Екатерина Велика и писмо со апел за вакцинација...

За време на Катерина Велика, вакцинацијата вклучувала изложување на луѓето на самиот вирус. Лекарите правеле засек во раката на здрава личност и вметнувале парче...

Портрет на Константин Плевнеш во Централноафриканската Република

На интернационалниот фестивал на фотографија што се одржува во Банги, главниот град на Централноафриканската Република од 17 до 20 септември, ќе се презентира авторски...

Ирвинг Пен: Портрет за најстудените зимски денови

Погледнете ги корпулентниот истражувач на Арктикот, Питер Фројхен и неговата елегантна сопруга Дагмар, овековечени на оваа незаборавна фотографија од 1947 година. Секоја година приближно...

Портрет на Мајо Даниловиќ во „Уранија“

Во куќата „Уранија“ на МАНУ во Охрид, вечерва, во 20 часот, беседа за поетското и книжевното дело на поетот Мајо Даниловиќ од Белград ќе...

Египет бара од Интерпол да го најде портретот на Тутанкамон

СВЕТОТ Е СЦЕНА Во почетокот на јули Египет побара од Интерпол да го пронајде портретот на Тутанкамон стар 3.000 години, продаден во Лондон за околу...

Скица за портрет на македонската колективна шизофренија (4)

Така, со стек на општествените, социјалните, политичките и психолошките околности, јунговски речено, од содржините на несвесното, од талогот на историската и културолошката меморија во...

Скица за портрет на македонската колективна шизофренија (3)

На откритието на Пулевски на древниот антички извор на македонскиот идентитет тактилно и емотивно се надоврзува и Крсте Петков Мисирков, кој се гордее дека...

Скица за портрет на македонската колективна шизофренија (1)

Записи во несоница Не сум психијатар, психоаналитичар, иако моите интересирања за психоанализата се поодамнешни. Пред сѐ за онаа на Фројд и на Јунг, кој ми...

Скица за портрет на Стефан Хаџи-Николов

Сликарот Стефан Хаџи-Николов е благороден, спокоен и питом човек, кој во уметноста, меѓутоа, освен што овие својства ги вградува во сликите, покажува очигледна склоност...

Претставен литературниот портрет на афористичарот Миле Ѓорѓијоски

Литературниот портрет на Миле Ѓорѓијоски, насловен „Во сатирата е вистината“, беше претставен синоќа пред голем број љубители на афоризмот во малата сала од...