7.8 C
Skopje
16.10.2021 - 2:43

Ознака: пораст

Тевдовски прогнозира посилен пораст на економијата

Даночната реформа за мнозинството граѓани ќе значи даночно олеснување, односно од годинава ќе плаќаат помалку даноци од лани, тврди министерот за финансии Драган Тевдовски....

Бавен пораст на светската економија

Иако американските царини ја зголемуваат трговската неизвесност, сепак е релативно слаб нивниот целосен ефект врз светската економија Ако се земат предвид сите фактори што најверојатно...

„Алкалоид“ со пораст на консолидираниот извоз од 12 отсто

„Алкалоид“ АД Скопје оствари позитивни финансиски резултати во периодот јануари - септември 2018 година, покажуваат неревидираниот единечен и неревидираниот консолидиран биланс на успех. Според единечниот...

Порастот на БДП повторно заглавен во политичката криза

За да го достигне Македонија нивото од Западен Балкан, потребно е стабилизирање на вкупната општествена состојба во земјата, вршење силни институционални реформи и поттикнување...

Економијата закрепнува, за пораст се потребни реформи

Од Светска банка препорачуваат на краток рок Македонија да се фокусира врз стабилизирањето на јавниот долг, кој годинава порасна на 49 проценти, што, според...

Пораст на бројот на работници во индустријата

Бројот на работниците во индустријата во август годинава во однос на август лани бележи пораст од 5,3 проценти, објави Државниот завод за статистика. Бројот на...

По пет квартали стагнација, економски пораст од 3,1 отсто

Македонската економија во вториот квартал испорача пораст од 3,1 отсто по пет квартали стагнација. Сепак, овој раст делумно се должи на ниската споредбена основа...

Граѓаните сѐ почесто си го осигуруваат животот

Kај осигурувањето на животот се забележува тренд од двоцифрен пораст како резултат на зголемениот интерес и поголемата свесност на населението за осигурувањето на животот Севкупен...

Скапата нафта ќе ги зголеми цените на авионските карти и на...

Според македонските туристички работници, овие покачувања нема да имаат никакво влијание на намалувањето на бројот на туристите, бидејќи не е некоја алармантна бројка на...

Индустриското производство во јуни поголемо за 12,1 отсто

Индустриското производство во јуни годинава, во однос на јуни лани е поголемо за 12,1 отсто. Во периодот јануари - јуни 2018 година во споредба...