Ознака: популација

Петнаесет години МЕД ја чува популацијата на Голем Град

Cвежиот воздух, недопрената природна убавина и разновидниот див свет имаа лековито дејство врз нас додека снимавме на терен, објаснува режисерот и монтажер Џорџ Стамкоски „Голем...

Светската популација до 2064 година ќе достигне над 9 милијарди луѓе

Светот веќе тргна кон курсот за намалување на вкупниот број на населението во иднина. Иако експертите се согласуваат, сепак, тие не размислуваат исто за...

Првпат во историјата на САД бројот на белци паднал под 60...

Соединетите американски држави се менуваат од година во година, за што сведочат резултатите од неодамнешниот попис, кој покажува дека популацијата на Америка е поразновидна...

Путин наложи зголемувањето на популацијата во Русија да биде владина цел

Рускиот претседател, Владимир Путин, постави цел владата да обезбеди зголемување на бројот на населението во земјата до крајот на 2024 година, објави Кремљ. - Владата...

Азија е најнаселена, Јапонија има најстаро население

Шест факти за светската популација Светскиот економски форум (СЕФ) издвои шест факти за светската популација. Азија е дом на 60 проценти од вкупниот број луѓе...

Десет отсто од светската популација се борат со глад

Во извештајот на ООН за недостиг од храна, меѓу другото, се наведува дека бројот на луѓето што гладуваат значително е пораснат и дека бројката...

Популацијата на сивите китови опаѓа поради глад

Од почетокот на годината досега се забележани 73 мртви кита на плажите на западниот брег Од јануари, повеќе од 70 мртви сиви кита испливаа на...

Од државјанство се откажуваат околу пет илјади лица

За помалку од три децении популацијата на Босна и Херцеговина се намалила за една четвртина. Повеќе од 80.000 луѓе поднеле пријави дека се откажуваат...

Кина ќе се соочи со незапирлив пад на населението

Кина ќе се соочи со незапирлив пад на популацијата во следните неколку декади. Се смета дека работниците во оваа земја повеќе не можат да...