Ознака: попреченост

Најпознатите феминистки со попреченост

Што имаат заедничко актерка во нем филм, суфражетка и најпознатата глува и слепа жена во историјата? Сите три се феминистки со попреченост и основачки...

Се спушта возрасната граница за лична асистенција од 18 на шест...

На барање на семејствата на децата со попреченост ја намалуваме возраста кога личната асистенција станува законско право – од сегашните осумнаесет на шест години,...

Отстапете простор за лицата со невидлива попреченост

Иницијаторите и застапниците на оваа иницијатива се обидуваат што повеќе луѓе да бидат запознаени и да се едуцираат за ова, на тој начин што...

Во Бутел пуштено во употреба инклузивно игралиште

Инклузивното игралиште во дворот на ОУ „Живко Брајковски“, кое Град Скопје го направи во соработка со Општина Бутел, денеска  скопскиот градоначалник Петре Шилегов го...

Од 1 февруари, образовни и лични асистенти за децата со попреченост

Децата со попреченост од 1 февруари ќе добијат образовни и лични асистенти. Во согласност со новиот закон за основно образование, каде што во членот...

Царовска, Филипче и Сугарески ги сослушаа барањата на родителите на деца...

Министрите за труд и социјална политика, за здравство и за транспорт и врски, Мила Царовска, Венко Филипче и Горан Сугарески во Владата се сретнаа...

Отворен групен дом за лица со попреченост во Скопје

Градоначалникот Петре Шилегов, министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска, претседателот на Сојузот на специјални едукатори и рехабилитатори, Горан Петрушев и директорката на...

Основци и лица со попреченост изработуваа новогодишни честитки

Светскиот ден на лицата со посебни потреби, 3 Декември, со заедничка работилница го одбележаа учениците од ОУ „Кузман Јосифоски-Питу“ и учениците од дневниот центар...