Ознака: попис

Според пописот автомобилите се најискористеното превозно средство, секој петти оди пеш,...

Автомобилот е најчесто превозно средство кое се користи во нашата земја. Над 35 проценти од вкупното работоспособно население на возраст од 15 години и...

Попис: Околу три проценти од вкупното резидентно население има двојно државјанство

Околу три проценти од вкупното резидентно население во земјава имаат двојно државјанство. Најголем дел од нив, околу 37 проценти, освен македонско имаат и бугарско...

Оставете веќе колку сме, туку какви сме!

За тоа колку сме и какви сме по етничка и религиска определеност, во наредниот период ќе слушаме уште многу „експертски“ мислења. Но за тоа...

Попишаните и отпишаните

Можеби пописот од денешна перспектива изгледа како ланскиот снег, поради најавите за уште едно-две менувања на Уставот, безброј скандали и скандалчиња, заканите по слободата...

Државата е маќеа, не е мајка

(Пописот низ слики, без бројки) Најпрво сакам да признаам дека бројките од пописот ги разгледав само бегло, згора-згора, колку да се информирам за основните податоци...

Како нацијата, верата и јазикот станаа приоритетни за пописот

Целиот постпописен амбиент, како прво го наметнува прашањето зошто по сите објаснувања дека пописот е неопходен заради утврдување на реалниот број на жители на...

Симовски: Направена е техничка грешка, но е коригирана и се извинивме...

Директорот на Државниот завод за статистика Апостол Симовски вечерва се осврна на техничката грешка во однос на податоците од верската определба во Пописот за...

Населението во општина Кичево намалено за 17 илјади за две децении

Од пописот што беше спроведен во 2002 година до изјаснувањето во септември минатата година година, резидентното население во општина Кичево е намалено за 17.000,...

Направена е техничка грешка во Пописот при внесувањето на податоците за...

Државниот завод за статистика на својата веб-страница соопшти дека е направена техничка грешка во Пописот при внесувањето на податоците за религиозната припадност на граѓаните. -...

Повикот за бојкот причина за разликите во бројот на државјани во...

Повикот за бојкот беше најголемиот фактор за малиот број попишани наши државјани во одредени држави и ние го почувствуваме тоа во текот на Пописот,...