32.8 C
Skopje
2.8.2021 - 22:46

Ознака: политички

Симболичен или суштински политички исчекор

Која е улогата и какво е значењето на боите и на симболите во политиката? Дали и колку тие придонесуваат да се допре до граѓаните...

ЕУ кон Македонија и Македонците применува методи на фашизоиден политички садизам

(Отворено писмо до комесарот за проширување на Европа, Оливер Верхеи) Почитуван ЕУ-господине Верхеи, насловот на моето отворено писмо до вас не е ни најмалку фантазерски...

Кусок на политички авторитети

Најпрвин неколку реда за една од можеби клучните причини за трнливиот и сложен пат при создавање, градење и негување авторитети, особено на оние во...

Брзопотезна партија политички шах

Несомнено барањето на премиерот Заев за гласање доверба на Владата може да се протолкува и како пресметан тактички потег во контекст на смирување на...

Но политички и етнички граници не е исто!

Со години слушаме за македонското прашање, но многумина заборавија да нѐ потсетат дека тоа не е решено, ниту затворено. Ова прашање со создавањето на...

Викенд-тура политички надмудрувања

Македонија и понатаму останува посветена на заложбите да ги решава прашањата со соседна Бугарија, но и јас како премиер веќе не знам кој е...

Со навреди не се манифестира политички концепт

Наместо обединување околу заеднички национални позиции, што се појави како предизвик од неочекувана страна, власта и опозицијата како повеќе да се закопаа во своите...

„Андерграундот“ како метафора прераснува во моќно средство за политички отпор

Кога имате стерилен одговор на политиката кон промените во македонското општество денес, апатична и дезориентирана јавност, очекувајте дека „подземниот“ политички отпор ќе расте и...

Политички динамичен викенд

Протестни маршеви, изјави на политичари и реакции на партиите преку соопштенија го обележија изминатиов динамичен викенд исполнет со политика. Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски, во...

И САД не се имуни на негативни политички кампањи

Поради стравот од коронавирусот, рекорден број американски гласачи сакаат да го дадат својот глас преку пошта на претстојните претседателски избори. Секој шести од десет...