Ознака: Политичка

Политичка култура на поделеност

Раѓањето на мултипартизмот во Македонија Неодамна излезе од печат најновата книга на Ѓорѓи Спасов, насловена „Ра­ѓањето на мултипартизмот“ - стра­ници од македонската политичка ис­то­рија во кои...

Без вистинска акција ќе се корумпира и „Акцијата 21“

Во изминатите 30 години се најавуваа многу „решителни“ борби со корупцијата, но во реалноста не заживеа ниту една, туку, напротив, само дополнително се вкорени...

Највисока академска одлука наспроти највисоката политичка одлука

Според повеќе универзитетски професори, ваквиот потег на МАНУ би можел да предизвика поширока институционална реакција и да има поголемо општествено влијание за преиспитување на...

Хронична политичка деменција

Која е потребата пред граѓаните да се излегува со какви било (не)издржани проекти и неостварливи ветувања? Македонија денес е веројатно единствена земја во светот...

Пописот не е политичка желботека

Стравувањата дека никој од политичките субјекти нема да ги признае резултатите од пописот доколку тие не му одговараат, ја отвораат дилемата како да се...

Само принципот на политичка резултанта ќе ја доближи Македонија до ЕУ

Вкоренетиот феномен политичките (колективни и лични) суети да го задушуваат принципот на т.н. политичка резултанта, подолго време во општествените случувања не дозволува ползување и...

Однесено од разумот: цензура заради политичка коректност

Цензурата во американската култура не е нешто ново, а што е најинтересно најмногу забранувана книга на сите времиња во Америка е „Авантурите на Хаклбери...

Омразата како средство за политичка самодеградација

Да потсетам на зборовите на Ленин, дека омразата е „основа на секое социјалистичко и комунистичко движење“ и „децата треба да бидат научени да мразат,...

Популизмот како доминантна политичка доктрина

Британски „Економист“ пишува за феноменот на подемот на популизмот во светот во време кога луѓето се генерално среќни, при што ја наметнува и дилемата...

Променета политичката мапа на Европа

Граѓаните на сите 28 членки на ЕУ во рекорден број излегоа да гласаат на европските избори и јасно ставија до знаење дека сакаат промени....