6 C
Skopje
14.11.2018 - 10:42

Ознака: политика

Политичката приказна за Пинокио

Пинокио, ликот од истоимената детска бајка, сѐ почесто станува редовен прекар за премиерот. Се поставува прашањето дали ваквиот третман е повеќе (не)фер кон Заев...

Македонија повторно ќе биде оставена сама на себе

Влијанието на меѓународниот фактор на домашен терен најчесто е изразено преку дејствувањето на дипломатските претставници, амбасадорите, секретарите во нивните ДКП задолжени за политика, економија,...

Јавноста незначително учествува во креирањето на јавните политики

Учеството на јавноста во креирањето на политиките на земјите од Западен Балкан е тема на конференција што се одржува во Виена, а на која...

Анкетите како алатка за манипулација?

Можно ли е политичките анкети да бидат полни со неточни информации и да бидат алатка за манипулација на гласачите. Ваквата дилема стана актуелна во...

Што е пресудно: младоста или искуството во политиката

Според истражувањето на американскиот магазин „Политико“, просечниот лидер во ЕУ сега има под 50 години, а сето е резултат на генерациските смени и на...

Кому повеќе му одговараат предвремени избори

Практиката на предвремени парламентарни избори создаде перцепција меѓу македонските граѓани дека тоа е вообичаена постапка, која, без разлика дали е во интерес на општеството,...

Очекувања, резултати, замки, надежи…

Една година подоцна, граѓаните на Република Македонија можат да ги споредат и измерат очекувањата и резултатите од работата на актуелната влада, но и вниманието...

Борба за светска доминација

„Старата добра Европа“ веќе не е тоа што беше. Се измести рамнотежата на оската Берлин - Париз - Лондон, особено по несреќниот брегзит во...

Берлускони се враќа на политичката сцена

Поранешниот италијански премиер Силвио Берлускони е целосно рехабилитиран од страна на Судот во Милано, кој ги отфрли сите обвиненија против него во судскиот процес...

Дипломатија на менито – како храната може да влијае на политиката

Од лош кавијар до претседатели како повраќаат, храната отсекогаш играла значајна улога во дипломатските состаноци Светските лидери и политичари честопати работат прекувремено, решаваат тешки ситуации,...