Ознака: политика

Каде што политиката ги затвора вратите, културата ги отвора

Живееме во општество што во самата своја структура и во сите свои сегменти не го препознава значењето, а со тоа не ги познава ни...

Правна држава по партиски кројки

СТРУЧНАТА ЕЛИТА КАТЕГОРИЧНА: ВАКА НЕ БИДУВА ПОНАТАМУ И покрај сите укажувања и предупредувања на стручната јавност и понатаму продолжува практиката двајца поглавари да зборуваат за...

Жените во врвот на балканската политика

Искуството со Хрватска и со Србија дава почетни сигнали за тоа дека треба да помине долг период за да се прифати дека учеството на...

Политиката, сирењето и изборите

И по триесет години самостојност, Македонците сѐ уште не се оспособени реално, без заблуди, без романтизам и носталгија да си ги согледаат своите позиции...

Мицотакис со нова политика за мигрантите

Владата на Грција, предводена од премиерот Кирјакос Мицотакис, ќе формира ново министерство за миграција и азил, а министер ќе биде досегашниот заменик-министер за труд...

Политиката креира верски конфликт

Протестите во повеќе градови во Црна Гора, кои траат неколку дена по донесувањето на Законот за слобода на вероисповед, на површина го исфрлија и...

Трипати размисли, потоа кажи

Мисијата на ОБСЕ во писмено предупредување, меѓу другото, ги повикува и членовите и поддржувачите на сите политички партии да се воздржат од изразување и...

Равенка за оптимизам и надеж во Македонија

Новата година го носи предизвикот на оптимизмот и надежта дека нештата ќе тргнат на подобро. Прашањето што се поставува по таквиот општ предизвик на...

Консензуална девијација: кога владеењето на политиката е над владеењето на правото

Замислете да немавме вакви политичари при потпишувањето на Охридскиот рамковен договор, па за новата територијална поделба, Бадинтеровото мнозинство, амнестијата на хашките случаи, законот за...

Потези од фиока за драматична завршница

Додека се чека автентичното толкување на членот 11 од Законот за помилување во Законодавно-правната комисија на македонското собрание и натамошното постапување на Уставниот суд,...