15.8 C
Skopje
29.9.2021 - 4:59

Ознака: политиката

Валканото лице на политиката

Еднаш имам напишано дека Македонија е добра земја, ама лоша држава. И жилава и отпорна на балканските воени и политички бури. Била во состав...

А што со новото лице на политиката?!

Но мора да се биде реален и да се каже оти дури и да заживее некаков граѓански активизам, под што, јасно, не се подразбираат...

Сираци на политиката

Во глобализираниот свет, националните малцинства претставуваат спој на културите, интересите и менталитетите на нивните стари и нови татковини. Феноменот на малцинствата е продолжение на...

Улогата на лагата во политиката

Со еден мој стар, дамнешен другар, со кого сум дружел често, а сега помалку, повеќепати сме расправале за политиката, иако тој нема некакво политичко...

Кој ја премисли Америка за политиката кон Авганистан

По терористичките напади од 11 септември, Џо Бајден ја прифати идејата американските сили да ја остават државата во подобра состојба отколку што ја најдоа,...

Колку политиката станува комедија

Според комуниколозите, гласачите за време на пандемијата се презаситени со депресивни случувања, а хумористите и сатиричарите со својата појава во политиката нудат повеќе позитивна...

Светски политичари секојдневно им се извинуваат на граѓаните, а нашите!

Политичарите најчесто се извинуваат за престрогите карантински политики, за слабо спроведените економски мерки, но и за неуспехот во имунизацијата на населението и изгубените животи....

Академикот Коцарев – инаквото лице во политиката

Академикот Љупчо Коцарев, 56-годишен скопјанец со охридски корени, професор на Електротехничкиот факултет и на Факултетот за информатички науки и компјутерско инженерство при Универзитетот „Кирил...

Новиот српски патријарх не ја менува политиката кон МПЦ

Марјан Ѓуровски, универзитетски професор и познавач на регионалните политиколошки состојби и црковно-верски прашања и односи, вели дека очигледно СПЦ продолжува со старата политика на...

(По)етиката на политиката

Тоа е таа поетска вештина на политичарите - само рефрени и ништо повеќе. А што се однесува до етиката, таа одамна е раздвоена од...