Ознака: Поетеса

Мултиталент што лесно ги совладува сите предизвици

Розе Милкова (16) - актерка, поетеса, џудистка и хуманистка Освен што глуми, тренира карате и е активистка на Црвениот крст, Розе пишува и поезија. Досега...

Поетеса што сака да ја фати светлината

(Катица Ќулавкова, „Мои страсти, мои страданија“, издавачки центар „Три“, Скопје, 2019) И најбогатите литератури би посакале да ја имаат. Енергична, луцидна, брза на мисла и...

Поетски распеани мигови

Софија досега освоила повеќе домашни и меѓународни литературни награди, а „Дремката на облакот“ е нејзина втора книга. Илустрацијата на насловната страница е на нејзината...

И со поезија се гради пријателство меѓу две земји

Неодамна Марија гостуваше и во Ќустендил, Бугарија, каде што ги претстави своите две поетски книги „Сентиментални отпечатоци на времето“ и „Солза“. Беше пречекана како...

Сеам позитивна енергија и таа ми се враќа

Александра Донева, поетеса и фотографка Александра Донева за себе вели дека е вљубеничка во убавото, социјална работничка по диплома, но истовремено и поетеса, фотографка која...

Почина писателката Вера Чејковска

По тешко боледување, на 64-годишна возраст денеска почина македонската поетеса, раскажувач и есеист Вера Чејковска. Беше член на Друштвото на писатели на Македонија од...

Поетесата Сарџоска и гитаристот Шарески во Берлин

Поетесата Наташа Сарџоска, заедно со гитаристот и композитор Георги Шарески, кој живее и работи во Берлин, настапија на 19-от Меѓународен поетски фестивал во Берлин...