38.8 C
Skopje
30.7.2021 - 14:49

Ознака: ПМ-честички

Какви болести предизвикува загадениот воздух

Медицинските експерти велат дека безбедно ниво при изложеност на ПМ-честиците не постои, односно сите концентрации на ПМ-честички се опасни по здравјето на луѓето. Новите...

Живејте како сто години да ќе нема датум, ама бидете подготвени...

Шарената револуција се ребрендира. Стана Зелена револуција. Откако ни го забетонираа идентитет и нè внесоа во ЕУ, сега ќе ни донесат чист воздух. Со...

„Општа мобилизација“ во борбата со загадувањето

Македонскиот претседател Стево Пендаровски го подигна на повисоко ниво проблемот со загадувањето на воздухот, најавувајќи дека тоа ќе биде главна тема на следната седница...

Помина летото, доаѓа нечистиот воздух!

Сите дишеме воздух и сакаме тој да биде чист. Токму поради немањето конкретни мерки и безидејноста на Владата за справување со загадувањето, сега на...

ГЕТ – прв македонски електричен велосипед што го прочистува воздухот

Меѓу најзначајните придобивки од овој велосипед се: прочистување на воздухот, намалување на бројот на возилата, промена на навиките на граѓаните, овозможување нов начин за...

Да не се заборави загадувањето на воздухот

Изјавата на заменик-министерот за животна средина, Јани Макрадули, дека заврши грејната сезона и дека веќе не е загаден воздухот е скандал што не смее...

Загадувањето на воздухот му одзема по една година од животот на...

Европската еколошка агенција (ЕЕА) предупредува дека загадувањето на воздухот секоја година во Европа предизвикува речиси 500.000 случаи на прерана смрт. Изложувањето на т.н. ПМ-честички...

Се труеме поради корумпирани и подмитени инспектори?

Скопје повторно е на листата на најзагадени градови на светот, а штетните ПМ-честички во воздухот беа присутни осум пати над дозволените граници. Во општината...

Како се справува светот со загадувањето

Светот станува пренаселен, моторите од автомобилите и индустриите продолжуваат да испумпуваат загадувачки емисии на штетни материи, а половина од населението нема пристап до чисти...

Во Велес не се мерат ПМ честичките, не работат апаратите

Од 27 декември минатата година не се мерат ПМ честичките во воздухот во Велес. Иако од Министерството за животна средина и просторно планирање имаше најава...