10.8 C
Skopje
28.10.2021 - 13:53

Ознака: пластика

Нема навика за користење платнени торби

Светот има проблем со загадувањето што доаѓа од пластиката. Ова загадување претставува голем проблем откако голем број истражувања покажаа дека водата што се консумира...

ОН: 170 земји се за намалување на употребата на пластика, САД...

Одлуката за „значително намалување“ на употребата на пластика до 2030 година ја донесоа 170 земји по петдневни разговори на собирот на ОН за животна...

Италијански ученици рециклираат и добиваат книги на подарок

Продавач на книги во јужна Италија дава бесплатни книги на учениците кои ќе му донесат пластично шише и лименка за рециклирање. Мишел Џентиле, кој...

ЕУ ќе забрани пластика за еднократна употреба

Европската унија постигна договор за забрана за употреба на пластика за еднократна употреба, како што се пластични тањири или сламки. Австриската министерка за одржливост и...

ОН ќе ја засили борбата против загадувањето со пластика

ОН планираат да ја засилат борбата со причинителите на загадувањето со пластични маси, кои ги засега жителите на целата планета, изјави претседателката на Генералното...

Франција и објавува војна на пластиката

Франција објави дека следната година ќе воведе казнени мерки кои ќе ги зголемат цените во малопродажба ако се пакуваат производи во нерециклирана пластична амбалажа,...

Продолжува акцијата за селектирање пластика во Лисиче

Акцијата за селектирање пластика во населбата Лисиче продолжува да се спроведува. Според соопштението на општината Аеродром, граѓаните позитивно ја прифатиле оваа иницијатива и за...

Во Ли­си­че ак­ци­ја за се­ле­кти­ра­ње пла­сти­ка

Во скоп­ска­та на­сел­ба Ли­си­че за­поч­ну­ва ак­ци­ја за се­ле­кти­ра­ње на пла­сти­ка­та, ко­ја ќе вклу­чи 400 до­ма­ќинс­тва. На жи­те­ли­те од овој дел од гра­дот ќе им...

До 2050 година ќе има повеќе пластика од риби во океаните

Проблемот со пластиката е што досегашната стратегија за собирање и за рециклирање не дава позитивни резултати Можеме да ѝ помогнеме на планетата Земја доколку ја...