Ознака: пишување

Бруно Ивановски второнаграден на Меѓународниот конкурс за пишување писма

Бруно Ивановски (14), македонскиот претставник на Меѓународниот конкурс за пишување писма за ученици во основно образование, кој годинава по јубилеен 50-ти пат го организира...

Со пишувањето со рака се памети подобро отколку со пишување на...

Во ерата на модерната технологија, многумина го заменија пишувањето со рака со пишување на тастатура. Сепак, според најновото истражување, експертите дошле до интересни заклучоци...

Откриена тајната на античкото египетско пишување

Тајната на еден од најзначајните зачувани египетски списи на папирус, стар повеќе од 2.000 години, беше откриена благодарение на модерната технологија. Научниците од Европскиот институт...

Британскиот уметник Џемс Кук црта со машина за пишување

Иако повеќето луѓе мислат дека денеска машините за пишување се дел од минатото, младиот британски уметник Џемс Кук (23) докажа дека тие и сега...

Спиев во домот на рибарско семеjство и jадевме отровна риба фугу

Работата ми е едно метафорично одење по жица помеѓу новинарство и литература, помеѓу пишување и истражување пред екран и шетање по најскришните ќошиња на...

Негување на мајчиниот јазик преку пишување литературни творби

„Негувањето на мајчиниот јазик е наш долг и наше наследство“ беше темата на која пишуваа лични творби ученици од основните училишта на општината Кисела...

Работилница за креативно пишување „Остани дете, стани писател“

„Остани дете, стани писател“ е насловен новиот предизвик за сите креативци што сакаат авантури и можност да научат нешто ново ова лето, во организација...

Пишувањето за деца е голем предизвик и уште поголема одговорност

Првите сознанија за светот на книгите се најважни и препорачувам секоја издавачка куќа да ѝ посветува посебно внимание на детската литература, која заслужува да...

Пишувањето пред спиење ослободува од лоши мисли

Доколку имате емоционален товар од кој со години не можете да се ослободите и тој само се таложи во вашите мисли, сѐ што треба...

Пишувањето пред спиење ослободува од лоши мисли

Доколку имате емоционален товар од кој со години не можете да се ослободите и тој само се таложи во вашите мисли, се што треба...