Ознака: писмо

Глобалниот пазар и нестабилното производство на храна

Производството на храна и руралниот развој постојано се наоѓаат во високите приоритети на развиените земји, на регионални и мултинационални асоцијации, како и на Светската...

Речани – последната битка за слободна Македонија

Поради неуспехот од преземените воени акции за уништување на партизанскиот одред „Димитар Влахов“ во 1942-1943 година, бугарската војска и полиција, во целосна немоќ и...

Дали ветерот во градовите треба да се негува со респект?

За благодатите од ветерот, кои толку ни помагаат и ни носат спас, само што не клекнуваме да се молиме како земјоделците за дожд. Во...

Гневното писмо ја раскажува приказната за двете верзии на Трамп

Сојузниците на претседателот одамна апелираат до јавноста да прави разлика меѓу твитовите на претседателот и неговите официјални чекори Автор: Дејвид А. Греам Атлантик Во поголемиот дел од...

Господа академици разбудете се!

Своевремено пред дваесетина години во дневниот печат беше промовирана една карикатура на која беше картата на Македонија (тогаш сѐ уште беше Македонија) и беше...

Македонија и православието

Откога знам за себе, а сум во поодминати години, постои проблем со признавањето т.е. непризнавањето на Македонската православна црква. Секој разбран човек е свесен...

Рамковен вандализам

(Повод: Советот на општината Маврово-Ростуше го преименува основното училиште во тоа реканско село од „Ѓорѓија Пулевски“ во „Хајан Селмани“. Како што објаснуваат оттаму, одлуката...

Хрватска со поддршка за писмото за Македонија, но без потпис

Хрватска го поддржува писмото кое во врска со Македонија и Албанија на Европската Комисија ѝ го испратија министрите за надворешни работи на шест земји-членки...

Цветин му подари слика на императорот Нарухито

По повод устоличувањето на јапонскиот престол на императорот Нарухито, членовите и едни од основачите на македонско-јапонското друштво на пријателство и соработка, поранешниот министер и...

Патот на богданчани до ветерниците

Веќе повеќе години ветерниците во Богданци постојат, но за богданчани тие се како некој волшебник да им се истоварил таму во месноста Погана. Скоро...