Ознака: писмо

Институциите мора да се професионализираат и да се европеизираат

(Отворено писмо до Канцеларијата на Европската Унија во Македонија и до амбасадите на Франција, Холандија и на Германија) Јас Ѓорѓи Илиевски, виш просветен инспектор, вработен...

Неизвесна егзистенцијата во североисточниот регион

Прокламираните мерки во Стратегијата за регионален развој на Република Македонија 2009 - 2019 година („Службен весник“ бр. 119/2009): „обезбедување на подобар пристап до капитал,...

Кацарска: Згрозена сум од изјавата на Стефанова

Судијката Добрила Кацарска испрати писмо до Судскиот совет, во кое наведува дека по сведочењето на обвинителката Лиле Стефанова во случајот „Рекет“ секојдневно се соочува...

Безусловната љубов на принцезата Дијана кон синовите откриена во досега невидено...

Пол Бурел, поранешен батлер на трагично загинатата принцеза Дијана, објави досега невидено писмо, во кое таа отворено изразува безусловна љубов кон нејзините синови, принцот...

Глобалниот пазар и нестабилното производство на храна

Производството на храна и руралниот развој постојано се наоѓаат во високите приоритети на развиените земји, на регионални и мултинационални асоцијации, како и на Светската...

Речани – последната битка за слободна Македонија

Поради неуспехот од преземените воени акции за уништување на партизанскиот одред „Димитар Влахов“ во 1942-1943 година, бугарската војска и полиција, во целосна немоќ и...

Дали ветерот во градовите треба да се негува со респект?

За благодатите од ветерот, кои толку ни помагаат и ни носат спас, само што не клекнуваме да се молиме како земјоделците за дожд. Во...

Гневното писмо ја раскажува приказната за двете верзии на Трамп

Сојузниците на претседателот одамна апелираат до јавноста да прави разлика меѓу твитовите на претседателот и неговите официјални чекори Автор: Дејвид А. Греам Атлантик Во поголемиот дел од...

Господа академици разбудете се!

Своевремено пред дваесетина години во дневниот печат беше промовирана една карикатура на која беше картата на Македонија (тогаш сѐ уште беше Македонија) и беше...

Македонија и православието

Откога знам за себе, а сум во поодминати години, постои проблем со признавањето т.е. непризнавањето на Македонската православна црква. Секој разбран човек е свесен...