Ознака: писател

Почина писателот Методија Фотев

По кусо боледување, вчера почина македонскиот романсиер и поет Методија Фотев (роден на 14 март 1932 година во Љубојно, Преспанско). Беше член на Друштвото на...

Почина писателот Методија Фотев

По кусо боледување, утрово почина македонскиот романсиер и поет Методија Фотев, информира Друштвото на писатели на Македонија. Фотев, роден на 14 март 1932 година во...

Со „Колибри“ го прелетавме светот

Познатиот македонски писател, публицист и хроничар Мишо Китаноски се осврна на шеесетте години постоење на „Колибри“, чиј читател и соработник е од почетоците до...

„Понор“ – трета збирка раскази на Златко Ѓелески

„Понор“ е насловот на новата збирка раскази на писателот Златко Ѓелески, која деновиве ја издаде „Бегемот“. Се состои од дваесет и три раскази, ситуирани...

Милован Витезовиќ – добитник на „Златен прстен“

Белградскиот писател Милован Витезовиќ е добитник на меѓународната награда за книжевен опус „Златен прстен“. Тој е автор на романите „Шапката на професорот Коста Вуиќ“,...

Се забавував тестирајќи ги можностите на мојот расказ

Венко Андоновски, писател Кога бев млад и кога се барав себеси, сакав да пишувам како Кафка, како Маркес, како Борхес, сè додека не се прашав...

Мојот прадедо Костадин Војводата Капиданот

Саво Костадиновски, писател Костадин бил познат комита и имал своја дружина со која ги гонел качаците, не само во ботушкиот крај туку и во околните...

Денеска, во Истра, Горан Стефановски требаше да зборува за македонската литература

Пулскиот саем на книгата изразува длабоко сочувство до семејството и пријателите, но и до сите култури во кои Стефановски беше важен, почнувајќи од македонската...

Џон Нан – велемајстор, проблемист-шампион, писател, математичар

Секако дека е тешко да се биде континуирано во врвот на проблемскиот шах, уште повеќе што веќе имам 63 години, а и се појавуваат...

Стефан Марковски на книжевна резиденција во Сан Себастијан

Писателот Стефан Марковски е македонски претставник на годинешното издание на програмата „Други зборови“ во шпанскиот град Сан Себастијан, од 10 август до 1 октомври....