Ознака: писателка

Најважно е да ги поттикнеме децата повеќе да читаат

Марија Костадиновска, писателка Марија Костадиновска е релативно ново име во македонската литература за деца. Пред една година таа го издаде своето првенче, книгата „Вистинска приказна...

Писател без минато е како аскет во пустина

Лидија Димковска, писателка Авторка што речиси две децении живее во Словенија, меѓутоа твори на македонски јазик, со препознатлив стилски белег и во прозата и во...

Херодот меѓу Македонците

(Во чест на д-р Христо Андонов Полјански) Еве, ја отворам небесната порта, невидлива за вас долу. Пливам низ синевината просторна, а таму се моите сакани девојки, жени...

Се чувствува застоjаност на поетската сцена во Скопjе

Се надеваме дека со првиот „Скопски поетски фестивал“ ќе ја раздвижиме поетската сцена и ќе придонесеме за поголема разноликост, донесувајќи популарни современи европски гласови...

Ги познавам и „никадеприпадноста“ и копнежот по заедништво

Доколку мудро се пласира во светот, литературата е посилен наратив за колективното паметење на еден народ од самата историја. Се вели дека историјата ја...

Успехот не е молскавичен, освен ако не сте светски автор

Патот на „Мојот маж“ исто така покажува дека успехот на книгите не може да биде брз или молскавичен, освен ако не сте можеби светски...

Почина писателката Тања Урошевиќ

По тешко боледување, денес почина македонската прозаистка и книжевна преведувачка Тања Урошевиќ. Авторка е на романите „Аквамарин“ (2004), „Превид“ (2008) и „Ура, Арал!“ (2019), збирката...

Писателката Лидија Димковска меѓу номинираните за наградите „WoW“

Се бараат хероини на секојдневието, жени борци за еднаквост и женски права, за заедничкото и заедницата. Наградите ќе бидат презентирани еднаш годишно, секој март,...

Да – не – да

По сите напади од разни новинари, министерката г-ѓа Рахела Мизрахи го доби последниот удар од привремениот премиер на привремената влада на Република (северна) Македонија,...

Книжевноста е пожива од животот

Сѐ што правам на ова литературно поле е заради младите, на кои ние возрасните им ја оставаме иднината на светот, вели Тинтоска „Каде што реката...